Najzdraviji način spremanja jela!
Vok je duboka posuda sa zaobljenim dnom koja se koristi u tradicionalnoj kineskoj kuhinji. Kuvanje u ovoj posudi je efikasno i brzo, a zahteva malo ulja.
Ljudi pogrešno smatra da je prikladan isključivo za pripremanje egzotičnih jela, ali ukoliko pitate bilo kog kuvara, reći će vam kako je on odličan i za pripremu domaćih jela.
A evo nekih osnovnih stvari koje treba da znate pre nego što ga kupite.
♦ Pre prve upotrebe vok ručno operite deterdžentom. Osušite ga, stavite iznad izvora toplote i sipajte u njega malo ulja. Rasporedite ga po celoj površini, pa ga odstranite papirnim ubrusom, a zatim sud ponovo operite. Postupak ponovite nekoliko puta, dok papir kojim brišete ne ostane beo.
♦ Kad kuvate u voku, uvek ga dobro zagrejte pre nego što u njega sipate ulje. Zavrtite sud kako bi se ono rasporedilo po celoj površini, pa onda dodajte namirnice.
♦ Držite se ovog rasporeda: prvo stavite beli ili crni luk, zatim meso, tvrđe povrće, i na kraju lisnato. Varjačom kontinuirano mešajte hranu kako ne bi zagorela.
♦ U voku se jela brzo spremaju, zato unapred pripremite sve potrebne namirnice. Hranu isecite na male komade podjednake veličine.
♦ Vok nikad ne ribajte abrazivnim sredstvom. Operite ga samo vrelom vodom, bez sapuna i da dobro ga obrišite.
Priprema hrane u voku
Objavljeno
27.07.2012. 23:37h
→ 25.05.2017. 23:34h
Jelo koje spremite u ovoj tradicionalnoj kineskoj posudi biće veoma zdravo i ukusno