VELIKI USKRŠNJI POST: Hrišćanski običaji i recepti za posna jela

Shutterstock

Kalendar: Veliki ili uskršnji post počeo je u ponedeljak, a završava se na Uskrs, koji ove godine pada 19. aprila

Uskršnji post se naziva i veliki zbog posebne važnosti i dužine trajanja. Sastoji se od Svete četrdesetnice i Strašne sedmice.

Četrdesetnica je ustanovljena od strane Crkve radi podražavanja 40-dnevnog posta i molitve Isusa Hrista posle krštenja, u pustinji - pred stupanje na propoved jevanđelja.

Iza Svete četrdesetnice, koja se završava u petak šeste sedmice posta, dolazi post Strašne sedmice, posvećen učestvovanju u stradanjima i smrti Hrista. Prva sedmica velikog posta zove se i Čista, jer se za vreme nje oplakuju gresi. Crkva uči vernike da se odreknu greha i samopregorom uzdržavanja dođu do spasenja i večnog života. Tokom ove sedmice preporučuju se post i molitva, pokajanje, duhovni podvizi.

U vreme uskršnjeg posta oni koji ga se pridržavaju uzdržavaju se od mesa, jaja, sira, mleka, dakle hrane sa životinjskim masnoćama. Vino i ulje dozvoljeni su samo subotom i nedeljom, ali i na dan Svete četrdesetorice mučenika, dok se riba može koristiti samo na Blagovesti i Cveti. Za vas smo pripremili nekoliko posnih recepata koje možete napraviti za vreme trajanja posta.

LENJA PITA

Sastojci: • 12 šolje brašna • 2 šolje griza • 1 šolja šećera • 1 prašak za pecivo • šećer u prahu za posipanje

Za fil: • 1,5 kg rendanih jabuka • 1 šolja šećera • 1 kafena kašičica cimeta • 1 rendana kora limuna • 1 vanilin šećer

Priprema:

Narendajte jabuke, dodajte šećer, vanilin šećer, cimet i limunovu koru i pomešajte. U posudu staviti brašno, griz, šećer i prašak za pecivo pa sve izmešati varjačom. Od te smese izvaditi jednu šolju praškaste smese. U suvu nepodmazanu posudu sipati polovinu mase koja je ostala u vangli. Potapkati rukom da se izjednači. Preko toga staviti polovinu fila. Na to izručiti ostatak mase iz vangle i poravnati. Preko opet staviti drugu polovinu fila. Na kraju, masom iz šolje posuti i prekriti fil i ostaviti da stoji 10 minuta. Peći 40 minuta na 200 stepeni. Kad je pečeno, posuti prah šećerom, pokriti krpom i ostaviti do sutradan, kako bi jabuke pustile sok i testo omekšalo i povezalo se s filom.

POSNA ČORBA SA ŠAMPINJONIMA

Sastojci: • 600 g krompira • 400 g šampinjona • glavica crnog luka • 1 struk praziluka • 1 šargarepa • začin od povrća • so, biber, peršun, lovorov list • kašika brašna ili gustina

Priprema:

Prodinstati na vodi seckan luk i praziluk. Dodati krompir isečen na kockice i šargarepu sečenu na kolutove. Začiniti. Dodati lovorov list i kuvati da povrće omekša. Dodati pečurke isečene na listiće. Brašno razmutiti u malo hladne vode da se razbiju grudvice pa ga umešati u čorbu. Još malo kuvati, posuti peršunom i služiti.

KNEDLE OD KROMPIRA

Sastojci: • 500 g krompira • 500 g brašna • prezle • so

Priprema:

1/2 kg krompira skuvati s ljuskom, oguliti i propasirati, posoliti i zamešiti s brašnom. Dobro izrađeno testo razviti oklagijom, pa ga seći na kvadratiće i spuštati u kipuću slanu vodu. Knedle su skuvane kad počnu da isplivavaju na površinu. Valjati ih u prezle i služiti tople.

Kurir.rs/ Foto: Shutterstock