KRALJEVO - Miloš Korićanac Mišo na svojoj okućnici u Bogutovačkoj Banji, pored ostalog voća, ima i nekoliko stabala badema.
Sasvim ih je dovoljno za kuću, za ukusne kolače koje Mišova supruga Goca mesi s velikom ljubavi. Međutim, cvetovi na bademu bogutovačkog domaćina su jako osetljivi na mraz, takva je sorta, a procvetali su zbog toplog vremena još polovinom februara, desetak dana pre optimalnog roka.
“Mraz od tri stepena ispod nule, čak i manji mogao bi da uništi sav cvet tako da od roda i Gocinih kolača ne bi bilo ništa. Na vreme sam pripremio odbranu od mogućeg ovogodišnjeg mraza. U zasad sam izvukao krovinu i seno pomešano sa stajskim đubretom pa ako se ukaže potreba i paliću ih i noću i danju i štititi cvet od niskih temeratura”, kaže ovaj bogutovački domaćin za RINU.
Miša kaže da bademe treba jesti i u svežem stanju, kad se dobro osuše i sazru jer su plodovi veoma zdravi i koriste se za lečenje pojedinih bolesti.
(Kurir.rs/RINA)