Dete je dobilo temperaturu, povraća i ima proliv? Ne brinite, pokupilo je neki stomačni virus ili bakteriju. Leto je, osim što je najlepše godišnje doba, idealno vreme za crevne infekcije. One nastaju ukoliko jedemo pokvarenu hranu i pijemo neispravnu vodu. Najranjivija grupa, koju najčešće pogađa ovaj problem, svakako su deca.
Dr Kurir je zato istražio kako što bezbolnije da prebrodite sve opasnosti na letovanju i kod kuće tokom leta.Dr Mirjana Mićović, pedijatar Doma zdravlja Stari grad, kaže za Dr Kurir da se stomačne infekcije manifestuju malaksalošću, mučninom, povraćanjem, dijarejom ili prolivom, ali i povišenom telesnom temperaturom. Kako ona dodaje, dete bi trebalo odvesti kod pedijatra čim se pojave prvi simptomi.
Najčešći uzročnici crevnih infekcija su virusi i bakterije. Pre svega stafilokoke iz mlečnih proizvoda i salmonela iz mesa. Kada se nađu u sistemu za varenje izlučuju toksine ili otrove, čime nadražuju creva i izazivaju tegobe. Nalaze se u pokvarenoj hrani i prljavoj vodi, a kvarenju je naročito podložna hrana bogata jajima i mlečnim proizvodima, kao i mesne prerađevine. Majonez, pavlaka, mleveno meso, razne vrste salama i pašteta, sladoledi i kremasti kolači podložni su kvarenju u letnjim uslovima objašnjava ona.
Prema rečima dr Mićović, problem i to što je u prodavnicama brze hrane ona direktno izložena dejstvu suncu, a postavlja se i pitanje ispravnosti frižidera i roka trajanja namirnica. Osim toga, crevne infekcije mogu da nastanu i zbog loše opranog voća i povrća, ali i ruku.
Ukoliko dete dobije crevnu infekciju:
preporučuje se:- odmaranje - što više tečnosti- slane supe- crna čokolada- strugana jabuka i banane- pirinač- probiotici
ne preporučuje se:- voće (osim banana i jabuke)- slatkiši- gazirani napici- teška i masna hrana