UŽIVO VANREDNO STANJE 3. DAN U SRBIJI JOŠ 6 OBOLELIH OD KORONA VIRUSA, UKUPNO 89: U KCV jedan kritično, drama na granici

Covid19.rs

U Republici Srbiji je do 18 časova 18. marta 2020. godine registrovano ukupno 89 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 18 časova, 18. marta 2020. godine testirani su uzorci 19 osoba od kojih je 6 pozitivnih i 13 negativnih na novi korona virus.

U kućnoj izolaciji nalaze se tri osobe sa lakšom kliničkom slikom, dok su tri osobe zadržane na bolničkom lečenju, bez komplikacija, stabilnog opšteg stanja.

Covid19.rs 
foto: Covid19.rs

22.00 - Štab za vanredne situacije Niša naredio je da svi ugostiteljski objekti u gradu budu zatvoreni od sutra u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

15.40 - Krivična prijava zbog nepoštovanja naredbe o samoizolaciji. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Šapcu, po nalogu nadležnog tužilaštva, podneli su krivičnu prijavu protiv dvojice 33-godišnjaka zbog postojanja osnova sumnje da nisu postupili po zdravstvenim propisima za vreme epidemije. Oni, kako se sumnja, po povratku iz inostranstva, nisu poštovali rešenje o samoizolaciji. To rešenje im je na graničnom prelazu uručila sanitarna inspekcija.

14:51 - Beogradska policija intervenisala zbog penzionera koji su se oglušili o odluku Vlade Srbije

14:42 - 30 srpskih putnika ostali zarobljeni u Maroku zbog zatvaranja granica

Širom sveta srpski turisti su zarobljeni usled globalne krize izazvane korona virusom, a samo ih u Maroku 30! Srpski turisti su u Maroko otišli u individualnim aranžmanima, ali su se skupili kada su naišli na problem, posle otkazivanja svih letova.

"Trenutno smo u Marakešu. U Maroko smo uglavnom došli turistički pre desetak dana. Nekima je aranžman već istekao, dok nekima ističe sutra", kaže jedan od putnika.

14:27 - Maske i rukavice i u Palati pravde

14:15 - Trojica iz Inđije i Rume prekršili samoizolaciju

13:44 - U Rasinskom okrugu 334 osobe pod nadzorom

Pod zdravstveni nadzor zbog korona virusa na području Rasinskog okruga do jutros su stavljene 334 osobe koje su doputovale iz inostranstva, saopšteno je iz kruševačkog Zavoda za javno zdravlje, ali na području tog dela Srbije za sada nema potvrdjenih slučajeva obolelih.d

13:17 - Dvoje zaraženih u Ćupriji

Zavod za javno zdravlje u Ćupriji potvrdio je da su dvojica muškaraca iz Ćuprije zaražena korona virusom, izjavio je danas predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić. Erić je kazao da se oni osećaju dobro i da su u kućnoj izolaciji.

13:01 - Javnim izvršiteljima preporučeno da odlože izvršenja

Ministarstvo pravde preporučilo je javnim izvršiteljima da odlože izvršnja radi namirenja novčanih i ostvarenja nenovčanih potraživanja, a posebno onih koji se sprovode prodajom nepokretnosti izvršnog dužnika, prodajom pokretnih stvari, zajedničkom prodajom nepokretnosti i pokretnih stvari, prenosom zarade ili plate, naknade zarade ili naknade plate, penzije i drugih stalnih primanja.

T.s. 
Vranje danasfoto: T.S.

13:03 - Drama na mađarskoj granici, Srbima nekoliko sati blokiran prolaz

Zahvaljujući naporima ambasade Srbije u Austriji mađarske vlasti su otvorile granični prelaz Nikelskdorf/Heđešhalom za prolazak državljana Srbije, Rumunije i Bugarske koji se nalaze na putu u svoju domovinu.

12:45 - Ko hoće na KiM, mora da ima dozvolu

Prištinska vlada izmenila je prethodnu odluku i dozvolila ulazak na kosovsku teritoriju građanima koji su se zatekli van ili žive u dijaspori, ali uz posebnu dozvolu nadležnih resora.

12:40 - U KC Vojvodina jedan pacijent u kritičnom stanju

12:08 - Vojska na granicama, ispred bolnica i kod centara za azil

Vojska Srbije od danas stavlja pod kontrolu sve granične prelaze, obezbeđuje i kontroliše sve prihvatne centre i centre za azil i obezbeđuje sve bolnice, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Vojska ima znatno veća angažovanja otkako je predsednik i vrhovni komandat Vojske Srbije Aleksandar Vučić saopštio odluku o uvođenju vanrednog stanja.

11:28 - Stariji Beograđani na ulicama, uprkos zabrani kretanja

11.11 Vlada objavila mere i mesta karantina

Mere karantina radi sprečavanja pojave, širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19 koje je naredilo Ministarstvo zdravlja 16. marta sprovodiće se u objektu vojne ustanove "Morović", Šidu i Miratovačkom polju, navodi se u Zaključku Vlade Srbije od 17. marta koji je objavljen u Službenom glasniku.

Ministarstvo zdravlja kao mere karantina naredilo je kontrolu putnika i zdravstveno upozorenje za sve putnike na aerodromima i drugim graničnim prelazima u Srbiji, kao i određivanje Referentne laboratorije za identifikaciju i potvrdu SARS-CoV-2.

Istim merama karantina naređeno je i obrazovanje medicinskih timova za praćenje zdravstvenog stanja osoba koje bi, u skladu sa epidemiološkim kriterijumima, bile smeštene u karantin.

Kao i ograničenje slobode kretanja i obavezni zdravstveni pregledi lica koja su bila ili za koja postoji sumnja da su bila u kontaktu sa licima obolelim od ove zarazne bolesti u vremenu trajanja maksimalne inkubacije.

10:36 Zaštitne opreme dovoljno za sve zdravstvene ustanove

10.14 Stupila na snagu zabrana kretanja

Zabrana kretanja, odnosno izlaska iz kuće za osobe starije od 65 godina u gradovima, stupila je u 10 sati na snagu.

Od deset sati u svim urbanim sredinama zabranjen je izlazak na ulicu osobama starijim od 65 godina, a na selu starijim od 70 godina.

Takođe, od 20 časova do 5 ujutru niko ne može da bude na ulici, sem nadležnih organa na zadatku i onih koji imaju radnu obavezu na trećoj smeni.

Vlada Srbije ističe da građani nemaju razloga za paniku, jer će svi biti u potpunosti zbrinuti i biće im obezbeđeno sve što im je potrebno za normalan život u novonastalim okolnostima.

Ova zabrana kretanja ne odnosi se na lica kojima je neodložno potrebna zdravstvena pomoć, kao i na određene grupe poljoprivrednih proizvođača.

"Sve usvojene mere u prethodnom periodu imaju za cilj isključivo očuvanje vašeg života i zdravlja, ali Vlada u ovoj borbi ne može pobediti sama već nam je neophodna saradnja sa svim građanima i njihova najveća moguća disciplina. Samo svi zajedno, ujedinjeni i solidarni, možemo izaći iz ove bitke kao pobednici i uvereni smo da će tako i biti", navela je Vlada Srbije.

10.11 Poznati stručnjak "razbio" je glavne mitove o koroni

9.28 2 teorije o vrhuncu epidemije

9.17 Niš: 8 pacijenata u bolnici

Na Kliniku za infektivne bolesti u Nišu tokom noći primljena su četiri pacijenta sa korona virusom, tako da je sada ukupno osmoro pacijenata na bolničkom lečenju, a jedan od njih priključen je na aparat za disanje, saopštio je Klinički centar Niš.

Prema navodima lekara te zdravstvene ustane na aparat za veštačku ventilaciju priključen je pacijent kod koga je naknadno potvrđen korona virus, a koji je ranije bio hospitalizovan zbog respiratornih i drugih zdravstvenih tegoba.

Ostali hospitalizovani pacijenti, kazali su u KC Niš, uglavnom imaju blage simptome ili ne pokazuju simptome, ali su i oni pod dvadesetčetvoročasovnim monitoringom infektologa niškog Кliničkog centra, kako to propisane mere i algoritmi Svetske zdravstvene organizacije predviđaju.

8:50 - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je uvođenje policijskog časa mera koja treba da pomogne zaštiti života građana, jer se od 20 časova "ostvaruje najveći broj socijalnih kontakata" ljudi, druženja u kafićima i restoranima i šetnje ulicama.

Vlada Srbije sinoć je saopštila nove vanredne mere usvojene na vanrednoj sednici a kojima se od danas strogo zabranjuje kretanje svim građanima sa 65 i više godina starosti, a koji žive u urbanim sredinama.

Što se tiče ruralnih sredina, ta granica je 70 godina. Ovi građani tokom celog dana moraju biti kod kuće, kako bi se zaštiti od korona virusa, odnosno COVID-19.

Covid19.rs 
foto: Covid19.rs

Zabrana je uvedena i za ostale građane, koji moraju biti kod kuće od 20 časova do pet časova ujutru.

Vlada je u saopštenju poručila da će svi građani Srbije biti u potpunosti zbrinuti i biće im obezbeđeno sve što je potrebno za normalan život.

Zabrana se ne odnosi na osobe kojima je neodložno potrebna zdravstvena pomoć, kao i na određene grupe poljoprivrednih proizvođača.

(Kurir.rs)