Ako nemate kvasca, postoji način da ga napravite sami i uvek imate.
Jedini mali problem sa kvascem iz kućne radinosti je taj što će morati da prođe par dana da bi on postao aktivan, ali kada do toga dođe, samo ga održavate brašnom i vodom i uvek imate svoju zalihu kvasca.
Potrebno je
* 1 jabuka
* 750 g oštrog brašna
* 520 ml vode
Priprema:
Pomešajte pola kilograma brašna i 350ml vode, pa dodajte narendanu jabuku. Dobro promešajte i stavite u veću teglu. Pazite da smesa ne zauzme celu teglu. Zatvorite i ostavite tri dana. Tada bi trebalo da smesa naraste i da se pojave mehurići.
Pola smese možete odmah da iskoristite jer je višak a drugu polovinu zamesite sa 250g brašna i 170ml vode. Stavite u teglu i ostavite nekoliko dana na sobnoj temperaturi, dok se ne pojave mehurići, kada je ponovo spreman za upotrebu na isti način.
Za veći hleb potrebno vam je oko 250 g kvasca. Ostatak održavajte aktivnim dodavanjem brašna i vode kako bi bila retka.
Kurir.rs/Stil