RUSKI DOKTOR PREDLAŽE STARI SRPSKI NARODNI LEK! Ako imate probleme s plućima ŠERBET smiruje kašalj! 3 NAČINA SPREMANJA
Karamelizovan šećer, mleko i mast - to je napitak našeg detinjstva kog se svi sećamo jer su nam ga zabrinute majke spremale svaki put kada bismo počeli da kašljemo i osećamo prve simptome gripa. Postoje 3 načina da napravite ovaj napitak.
1. Šećer, mleko i mast (svinjska ili guščija)
U limeno lonče ili šerpicu karamelizujete 2 kašičice šećera, a onda, dok to još vri, dodate mleko pa mešate dok se šećer ne rastopi. Kad sipate u šolju, dodate i kašičicu masti (svinjske ili guščije) i mlako pijte polagano. Ukus nije loš ako se doda svinjska mast.
2. Mleko, mast i med
Mleko se zagreje do ključanja, a onda se doda mast. Kada se napitak prohladi, doda se kašika meda i pije se pred spavanje. Ako osećate groznicu, najbolje je da se lepo umotate u ćebe i zaspite odmah posle ovog napitka.
3. Šećer, mleko i grančica žalfije
Šećer se karamelizuje, a onda se doda mleko. Dok ono još vri, u njega se stavi grančica žalfije, pa se nakon nekoliko minuta tečnost skida s ringle i procedi. Napitak se pije dok je još topao.
Foto: Shutterstock