KO JE TVITERAŠ KOJI JE POZIVAO NA ULICE! DIŠIĆ POSVAĐAO ĐILASA S TADIĆEM: Zajedno mu preoteli Demokratsku stranku

Marina Lopičić, Zorana Jevtić

Mirođija: On nije mogao da smisli tadašnjeg predsednika Srbije, pa je činio sve kako bi pokvario njegov odnos s liderom SZS

Ljubiša Dišić, tviteraš koji je ovih dana pozivao opoziciju da izvede narod na ulice usred epidemije koronavirusa, bio je jedan od najbližih saradnika lidera Saveza za Srbiju Dragana Đilasa u vreme dok je on bio gradonačelnik Beograda, a imao je toliki uticaj na njega da ga je svojevremeno posvađao s tadašnjim predsednikom Srbije i DS Borisom Tadićem, saznaje Kurir.

Kako tvrde naši odlično obavešteni izvori bliski Đilasu, Dišić je u vreme dok je Đilas bio gradonačelnik Beograda bio njegov najbliži saradnik bez čijeg odobrenja ovaj ništa nije radio. Tako je Dišić strahovito uticao čak i na Đilasove odnose sa ostalim saradnicima, kako u gradu tako i u stranci. - Pošto Dišić nije mogao da smisli Tadića, koji je tada bio na čelu DS, radio je sve kako bi pokvario Đilasov odnos s njim. To je otišlo toliko daleko da su se na kraju Đilas i Tadić bukvalno posvađali i još iz tog perioda datira njihovo otvoreno neprijateljstvo - otkriva sagovornik Kurira.

Kako kaže, te 2012. godine lično je Dišić vodio kampanju protiv Tadića, i to još uoči predsedničkih izbora, te je već u jeku izborne kampanje vrbovao demokrate da mu okrenu leđa i pokušaju da ga oteraju sa čela DS. - Gubitak predsedničkih izbora bio je zapravo samo izgovor da je bio u pravu što je napadao Tadića. Dišić je lično savetovao Đilasa da upravo on treba da preuzme stranku i tako je konačno iskoristio priliku da im definitivno zapečati odnos. Dišić je vodio čitavu kampanju protiv Tadića, kako u javnosti tako i u samom DS, pa se Đilas zaista dočepao predsedničke pozicije u stranci - kaže naš sagovornik.

Objašnjava da je Dišić, nakon što je Đilas po dolasku naprednjaka na vlast izgubio uticaj u gradu, a ubrzo i čelnu poziciju, u DS video priliku da zadrži politički uticaj. - Tako je s Đilasovim dolaskom na mesto predsednika demokrata Dišić svoj uticaj prebacio na tu stranu. Zato je opstao sve ove godine uprkos činjenici da je DS u opoziciji, a dodatno ga održava i činjenica da se u vreme dok je Đilas bio na vlasti u gradu dobrano nafatirao novcem iz gradske kase, kojim je razradio svoj privatan biznis, lanac pekara - zaključio je naš sagovornik.

Istraživački novinar Marko Matić za Kurir kaže da sada jasno vidimo da je u vreme Đilasove vlasti država bila zarobljena od neformalnih i sivih centara moći, a da su institucije bile servis tajkunskih interesa, na prvom mestu Đilasovih. - Tako je moglo da se dogodi da službenici njegovih privatnih firmi određuju šta će i kako da rade institucije, a tu leži i odgovor na pitanje o poreklu enormnog bogatstva koje su Đilas i njegova bratija stekli - istakao je Matić.

Hteo da ga izbaci sa sastanka

ŠAPIĆ MU JEDINI ODBRUSIO

foto: Zorana Jevtić

Dan-danas se u gradskim krugovima prepričava jedna situacija kada je sadašnji predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić, na zaprepašćenje svih prisutnih, oštro odbrusio Dišiću. - To se dogodilo 2012. na sastanku izbornog štaba demokrata. Šapić je tada bio predsednik GO DS i držao je taj sastanak. Dišić je kasnio pola sata i usred sastanka je bahato upao i počeo nešto da „diriguje“, što je Šapića izbacilo iz takta. Odbrusio mu je da istog momenta napusti sastanak. Ovaj je u svom maniru počeo da mu preti, ali mu je Šapić samo poručio da može jedino da prenese Đilasu da ga smeni ukoliko ima neki problem - ispričao je naš izvor.

Bez srama dragan đilas bez trunke morala

UHVAĆEN SI U LAŽI, IZVINI SE!

Dragan Đilas i dalje odbija da se izvini zbog lažnih optužbi koje je pre dve nedelje izneo na račun jednog Beograđanina. On je lažno optužio gosta kafića „Dolče“, koji ga je uslikao s članom DS Sretom Malinovićem, da je pripadnik BIA koji ga špijunira. Đilas je od vlasnika kafića dobio i snimak na kom se vidi taj Beograđanin, što je potom objavio na društvenim mrežama, čime je ugrozio njegovu bezbednost. Iako se dokazalo da ne govori istinu, Đilas odbija da se izvini. Iznošenjem ove laži Đilas je samo nastavio niz neistina koje godinama iznosi, poput onih o prodaji PKB, o javnim nabavkama koje Grad Beograd sprovodi, o državnom budžetu... Đilas ni juče nije odgovarao na naše pozive.

Kurir.rs/ ekipa kurira Foto: Zorana Jevtić, Marina Lopičić