Sad je vreme da se mese kolači, hlepčići, a ovaj recept je malo drugačiji od drugih.
Sastojci:
500 g brašna
1 kuvani krompir srednje veličine
7 g suvog kvasca
100 šećera
1 vanilin šecer
1 žumance
2 dl mleka
1 dl ulja
Priprema:
1. U posudi pomešajte brašno, suvi kvasac, skuvan, ohlađen i sitno narendan krompir, šećer i vanilin šećer, pa dodajte prethodno umućena žumanca. Prelijte toplim mlekom i uljem pa umesite glatko testo.
2. Dobijeno testo pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da narasta oko sat vremena na toplom mestu.
3. Nakon toga ga razvaljajte, pa gornju stranu premažite s malo rastopljenog i ohlađenog maslaca.
4. U posebnoj posudici pomešajte cimet, šećer i kakao, isprobajte ukus, pa smesu pospite po celoj površini osim po krajevima.
5. Zarolajte poput orahnjače, umotajte ili preklapajte sloj po sloj testa.
6. Premestite u prethodno podmazan kalup za hleb, pokrijte krpom i pustite da odstoji još 20 minuta.
7. Pre pečenja hleb premažite smesom od žumanaca i mleka i pecite ga oko pola sata u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa.
Kurir.rs/Foto: Shuttestock