Ako ste mislili da držanje hleba u frižideru produžava rok trajanja ove namirnice, stručnjaci se ne slažu s tim. Naime, čuvanje hleba u njemu podstiče promene u njegovoj teksturi jer ubrzava dehidraciju.
Evo nekoliko saveta koji će pomoći da hleb što duže ostane u svežem stanju:
- Nakon kupovine hleb dobro zamotajte u plastičnu foliju i držite ga u špajzu ili kuhinjskom ormariću, a ne u frižideru. Ako ste kupili onaj sa debelom i čvrstom korom, bolje ga je držati ga u papiru, čvrsto zatvorenog i držati na mračnom mestu.
- Ako ste kupili previše hleba, najbolje je da odmah isečete višak i da ga zamrznete. Pre zamrzavanja hleb čvrsto umotajte plastikom. Nemojte ga seći na kriške jer će duže trajati ako je zamrznut u komadu. Odmrznite ga tako što ćete ga izvaditi iz plastike i ostaviti preko noći ili nekoliko sati u frižideru, pa ga stavite u rernu na 190 stepeni Celzijusa pet do sedam minuta. Biće mekan kada ga izvadite, ali kad se ohladi, biće hrskav. Hleb možete čuvati u zamrzivaču tri do šest meseci.
- Tvrdi hleb možete osvežiti tako što ćete ga poprskati vodom, pa peći 5-10 minuta u rerni. Za to može da posluži i mikrotalasna rerna, ali smanjite minutažu.
Kurir.rs/Stil/Foto: Shutterstock