Sastojci:
120 g kukuruznog brašna
480 g glatkog pšeničnog brašna
1,5 kesica praška za pecivo
2 kašičice soli
2 kašike maslinovog ulja (može i suncokretovo)
400-500 ml mineralne vode
Za premaz:
1 kašika ulja
1 kašika susama ili drugih semenki po želji
U ovo vreme kada i te kako moramo da pazimo na svoje zdravlje, nije naodmet podsetiti na to da su istraživanja pokazala da konzumacija kukuruznog brašna utiče na bolesti poput anemije, bronhitisa, depresije i dijabetesa, te da je ono odličan izvor vitamina B6 i K, magnezijuma, fosfora, kalijuma.
Kukuruzno brašno poželjno je kombinovati s drugim vrstama brašna, a razlog je to što, na primer, hleb bude tvrd ako se koristi samo kukuruzno, a to mnogima nije po volji, naročito starijima i deci.
Ovaj jednostavni recept kod kog nema dizanja testa sigurno će postati jedan od omiljenih u vašoj kuhinji.
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 200 stepeni, a kalup u kojem ćete peći hleb dobro nauljite.
2. U posudi pomešajte sve sastojke i zamesite glatko testo. Oblikujte hleb po želji uz malo brašna.
3. Premestite testo u kalup, premažite s malo ulja, po želji pospite semenkama (lagano ih rukom utisnite u testo) i pecite u zagrejanoj rerni 50-60 minuta (u zavisnosti od jačine rerne).
4. Gotov hleb poprskajte s malo vode, pokrijte krpom, ohladite i poslužite.
Foto: Shutterstock