Mutirao

Svemirski krompir iz Pečenjevca

RTS
Kineski ili, kako ga još zovu, svemirski krompir je biljka najbogatija selenom od svih koje se mogu naći na našem tržištu, ističe proizvođač Slobodan Videnović

PEČENJEVAC - Kinezi koji su u Pečenjevcu na dva i po hektara gajili organsko povrće otišli su odavno sa zakupljenog gazdinstva, ali su ostavili trag. Pronašao ga je, i već neko vreme uspešno sledi, Slobodan Videnović.
Iako po boji podseća na cveklu, po obliku na rotkvicu, to je i dalje krompir, ali kineski ili, kako ga još zovu, svemirski. Kineski krompir je biljka najbogatija selenom od svih koje se mogu naći na našem tržištu, ističe Slobodan Videnović.

"Reč je o izuzetnom proizvodu koji pored selena ima i drugih prednosti. Uostalom, internet je danas svima dostupan i sve može da se pročita", kaže Videnović za RTS.

Videnović je, za početak, imao kilogram krompira koji je dobio od Kineza koji su u Pečenjevcu svojevremeno zakupili malo imanje na kojem su proizvodili organsko povrće. Sada sam proizvodi i semenski krompir, jer ga Kina ne izvozi. Malo po malo, stigao je do površine od deset ari krompira za jelo.

Kineski krompir nije zahtevan za proizvodnju i baš tu Videnović vidi svoju šansu. Za to povrće trebalo bi, smatra Videnović, da se zainteresuje i naše Ministarstvo poljoprivrede.

"Dovoljno je reći da Kinezi od ovog proizvoda izvoze samo prerađevine, da su čips i pire od njega neprevaziđeni i da se koristi čak i voda u kojoj se krompir kuva", navodi Videnović.

To što se Slobodan među mnoštvom kineskog povrća odlučio za krompir, a ne, recimo, za kinesku salatu ili kupus, nije slučajno.

Pečenjevce je decenijama čuveno po proizvodnji krompira. Stotine hektara je i ove godine zasađeno. I mada na prvi pogled izgleda da je suša plodove već povadila, najveći proizvođač krompira u selu kaže da razloga za brigu nema.
"Biće krompira i za izvoz. Borili smo se krvavo. Navodnjavali, zalivali, sačuvali smo i kvalitet i količinu", kaže Novica Stefanović, rekorder u proizvodnji krompira.

Krompirom će Pečenjevce ove godine hraniti bar pola zemlje, sam Slobodan tek mali broj ljudi, ne samo zbog ograničene količine, već i zbog cene.

Videnović navodi da taj krompir ni u Kini nije dostupan svima. "Skup je - cena je 1,20 evra", navodi Videnović.
Ako je kilogram našeg krompira dvadeset dinara, računica je jasna, a ukus - to se mora uporediti, najbolje, kako kažu, u septembru.

RTS 
Foto: rts


Purpurna orhideja

Krompir sladunjavog ukusa i ljubičaste ili purpurne boje proizveden je iz semena koje je mutiralo tokom svemirskog leta na koji ga je odnela kineska letelica.
Osim krompira, u Kini su proizveli i druge vrste mutiranog voća i povrća, čije je seme izlagano svemirskoj radijaciji, pritisku i bestežinskom stanju.
Neki kažu da biljke dobijene iz takvog semena mogu da budu hranljivije i da daju veći prinos, ali mnogi naučnici smatraju da slični rezultati mogu da se dobiju i u laboratorijama.