Stari recept za staru poslasticu koju su pravile naše bake.
Sastojci:
110 g maslaca
200 g šećera
5 jaja
1 kašičica ekstrakta vanile
1 kašicica praška za pecivo
1/2 kašičice soli
180 g brašna
4 čaše mleka
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Mikserom penasto umutite maslac sa 150 g šećera, dodajte vanilu i jedno po jedno jaje dok smesa ne postane vazdušasta i dok se ne udvostruči.
2. U drugoj činiji pomešajte brašno, so i prašak za pecivo, zatim tu mešavinu pažljivo umešajte varjačom u smesu s jajima.
3. Dobijeno testo sipajte u dublji pleh podmazan maslacem, nemojte koristiti papir za pečenje. Pecite dok ne dobije zlatnu boju, oko 30 minuta. Gotov je kada ivice počnu da se povlače od pleha, a kolač počne se vraća u prvobitni oblik kad prstom pritisnete sredinu. Možete ga testirati i čačakalicom - ako izađe suva, pečen je.
4. U šerpi zagrejte mleko sa preostalim šećerom i kuvajte ga desetak minuta na srednjoj vatri. Topao kolač svuda izbockajte viljuškom, prelijte mlekom i pustite da se ohladi do sobne temperature, a potom ga pre služenja stavite u frižider na najmanje jedan sat.
Kurir.rs
Foto: Shutterstock