KOLIBRI TORTA: Jednostavna raskoš inspirisana prolećem
Na vrata vašeg doma konačno je stigao omiljeni prolećni praznik, Uskrs. Da li ste sve pripremili da vaša uskršnja trpeza i ove godine bude pretvorena u pravo malo kraljevstvo hrane lepog ukusa i kreacija šarenih dezena? Znate li da ovu čaroliju lako možete da realizujete jednom nabavkom u Lidlu, ali i uz sjajne recepte?
Kako ne biste proveli previše vremena razmišljajući o tome kojim dezertom ove godine da oduševite svoje ukućane, Lidl gastro zvezda Nina Vaš - @ninipanini.rs ima odličan recept za Kolibri tortu, koja svojim izgledom i ukusom odiše prolećem. Osnovni sastojci su 4 zrele banane i konzerva ananasa, tako da se odgovor na pitanje zašto se baš za nju odlučila sam nameće, a uz to, svi proizvodi su na dohvat ruke u Lidlovim prodavnicama širom Srbije.
Potrebno je sledeće:
za koru:
• 350g brašna Castello
• 1 prašak za pecivo Belbake
• 1 kašičica cimeta Kania
• 350g kristal šećera Castello
• 4 zrele banane
• 1 konzerva ananasa Freshona
• 2 cela jaja
• 240ml suncokretovog ulja Vita Dor
• 50g seckanih oraha / badema /lešnika
za krem:
• 5 žumanaca
• 250g šećera u prahu Belbake
• 1 mileram Pilos
• 250ml slatke pavlake Bianca Lieve
Priprema:
1. Napravite koru tako što ćete zagrejati rernu na 180°C.
2. U jednu posudu pomešajte suve sastojke: brašno, prašak za pecivo, cimet, šećer, a u drugu prvo izgnječite banane u kašicu, pa im dodajte komadiće proceđenog ananasa, a zatim u to umutite jaja i ulje.
3. Mokre sastojke dodajte suvim i mešajte varjačom dok se sasvim ne sjedine. Na kraju dodajte seckane orahe ili voće po želji.
4. Pecite kao dve odvojene kore u kalupu veličine 20-25cm koji ste prethodno dobro podmazali i obložili papirom za pečenje. Kore se peku oko 35-40 minuta, kada fino narastu i porumene, a sredina bude sasvim pečena.
5. Nakon pečenja kore umotajte u plastičnu foliju i ostavite na sobnoj temperaturi da se sasvim ohlade.
6. Za to vreme žumanca mutite na pari sa 5 kašika šećera dobrih 10 minuta. Nakon toga malo ih prohladite, pa im dodajte mileram i šećer, a zatim dobro umutite. Smesa će biti dosta retka.
7. U drugoj činiji čvrsto umutite slatku pavlaku, pa joj dodajte mileram sa žumancima i mutite dok se ne sjedine. Fil je potrebno ohladiti nekoliko sati u frižideru pre filovanja.
8. Na kraju sastavite tortu i ukrasite svežim cvetićima ili po želji.
Detaljniji recept i Nininu inspiraciju pogledajte na blogu, a mi se nadamo da vam je Lidl gastro zvezda pomogla da se odlučite koji ćete slatkiš praviti za predstojeći praznik. Imamo samo jednu napomenu – iako smo rekli da se lako i brzo pravi, kad je budete napravili bićete iznenađeni kako raskošno izgleda. I biće vam jasno zašto će ona predstavljati krunu vaše uskršnje trpeze.
(Promo - tekst / Foto:Promo)