radost vaskrsa

STARI RECEPT ZA VASKRŠNJU POGAČU: Ovo je najukusnije testo koje ćete probati

Profimedia

Donosimo vam stari recept za najukusniju pogaču kojoj niko neće odoleti.

Potrebno vam je:

  • 1,5 kg brašna
  • 30 g pivskog kvasca
  • 4 žumanceta
  • 4 kašike šećera
  • parče putera
  • kora limuna
  • žumance
  • so
  • malo mleka

Priprema:

Ako je kvasac pivski, onda ga prvo zamesite: izdrobite ga u manjem sudu, nalijte mlakim mlekom ili vodom i razbijte grudvice, pa dodajte so i brašno tako da napravite retko testo. Sud sa kvascem stavite na toplo mesto (instant kvasac se direktno upotrebljava - na svakih ½ kg brašna ide kesica kvasca).

Dok kvasac kisne, prosejte brašno u sud za mešenje i stavite da se dobro zagreje pored šporeta.

U drugi sud stavite žumanca, šećer, parče putera i uskisli kvasac, pa sve izmešajte. Narendajte koru limuna, dodajte po malo brašna i mesite uz dolivanje mlakog mleka dok ne zamesite testo kao za svaku pitu. Kad testo počne da se odvaja od suda i po njemu počnu da iskaču klobuci, znači da je dovoljno mešeno.

Da bi testo bilo još bolje, tokom mešenja dodajte po malo rastopljenog putera(rastopite 100 g) i pritom kvasite ruke, pa nastavljate mešenje. Ako ovako mesite testo, pogača će biti mnogo vlažnija i ukusnija. Pokrijte krpom i ostavite na toplom mestu pored šporeta da naraste. Gotovo je kad napuni sud, to jest kada se udvostruči. Izručite na dasku, ukrasite po želji i ispecite!

Profimedia 
foto: Profimedia

kurir.rs/stvarukusa.rs