IVINA BAKA S LJUBAVLJU JE PRAVILA OVAJ KOLAČ! Glumica podelila porodično blago sa svima: A OVAKO ćete znati da je GOTOV!
Iva Štrljić ove godine neće odlaziti do svojih povodom velikog praznika, zbog vanrednog stanja. Praznovaće kod svoje kuće i sama, ali će svakako misliti na sve one koji su joj dragi. Glumica je, pak, oduševila pošto je otkrila recept za "kolač nad kolačima" svoje pokojne bake Bosiljke, jer - kako zamisliti Uskrs bez kolača i mirisa vanile.
Koliko se praznovanje ovog Vaskrsa u tvom domu razlikuje od prethodnih godina?
"Svakako je ove godine drugačije nego prethodnih jer sam, kao i svaki odgovoran čovek, kod kuće i neću odlaziti do mojih. To što fizicki nismo blizu ljudima koje volimo ne znači da smo emotivno udaljeni. Generalno, oduvek mi je suština bila najvažnija, a u ovom slučaju suština je u ljubavi i plemenitost, gde god da se nalazim u tom trenutku. Kod kuće sam sama, ali u mislima sam sa svima onima koji su mi važni, a ništa nije jače od toga da lepu misao pošaljete onome ko vam je drag."
Kuvanje, bojenje jaja, dekorisanje stana... Da li uživaš u tim aktivnostima ili ih zaobilaziš?
"Volim da kuvam i umem sve da skuvam. Veliki sam stručnjak za slane torte, ali moram da se pohvalim da mi i kolači dobro idu. Ima nekoliko recepata koje volim da pripremim u uskršnjem periodu i to radim već godinama, ali uvek pridodam nešto novo. Kada govorimo o dekorisanju onda šaranje jaja obavezno obavljam kroz igru sa decicom svojih prijatelja, tako je sve to i meni zabavnije, a ima i dodatni smisao kao što je razvijanje kreativnosti kod dece."
Praznici nas često vraćaju u najtoplija sećanja... Da li se kod tebe danas aktiviralo neko?
"U periodu izolacije sam spremajući stan naišla na svoj dnevnik iz gimnazije, ali i vremena osnovne škole. Ma koliko bilo dragoceno upoznati se sa tim kako je razmišljala tada jedna desetogodišnja ili petnaestogodišnja devojčica, šta me je mučilo i šta me je radovalo, na trenutke bilo mi je izuzetno dirljivo da ga čitam. U fazi kada su se moji roditelji razvodili najviše sam osećala bol tog razilaženja baš tokom velikih porodičnih praznika. Zato što se tada sa svih strana insistiralo na tom 'porodičnom' zajedništvu, a ja sam imala samo sećanje."
Da li postoji neka tradicija od koje ne odstupaš za Uskrs?
"Postoji samo jedna tradicija od koje ne odstupam nevažno koji je dan, a to je ljubav, plemenita namera i dobra volja. Baš ono čemu nas i uči ovaj praznik i ono što ne bi trebalo tokom godine zaboravljati."
Pandemija i vanredno stanje nikako nisu uticali na tvoju popularnost... Na društvenim mrežama fanovi svakodnevno objavljuju fotografije Dijane Erski... Koliko ti sve to imponuje?
"Svakodnevno dobijam zapanjujuće veliki broj najlepših poruka i pohvala za lik Dijane Erski, a kada uradite neku ulogu ništa vam nije važnije od toga da je publika prihvati na najbolji način. Često se događa da se gledaoci zahvaljuju što im trenutke izolacije činimo lakšim, a tome umetnost i služi, da olakša, da vas oplemeni, razveseli, pomiluje. Događa mi se u prodavnici da mi ljudi prilaze sa željom da se onako gromoglasno nasmejem kao što to radi moj lik u 'Igri sudbine', ili da tu izgovorim neku od njenih izjava koje se konstantno cititaju po društvenim mrežama, kažu da ih to jako zabavlja i verujem da su osmeh i ta nepobediva lakoća kojom prolazi kroz sve, ono što čini najveći deo Dijaninog šarma. Pristojna sam prema svakom ko mi se obrati. Moji prijatelji se čude kako imam strepljenja i volje za sve to, ali prvo ja sam tako vaspitana, a drugo lepo je znati da ljudi izuzetno cene moj rad i da žele da mi kažu svoje viđenje toga. Volim decu, pa me razneže i dirnu njihove poruke i moram da naglasim sada, kada imam ovo iskustvo sa serijom, da su naša deca pristojna i pre svega zahvalna i da treba da budemo ponosni na njih. Ima nekih poruka koje su toliko lepe, iskrene i detinje da su me dovele više puta i do suza. Odgovorim im uvek, nije mi teško ma koliko to vremena iziskivalo, jer ništa nema važnije od dečije radosti!"
Recept
"Kako zamisliti Uskrs bez kolača i mirisa vanile. Moja baka Bosiljka, koje nažalost odavno nema među nama, ali je svojom ljubavlju zauvek ostala tu kako to već najbolje umeju bake, pravila je ovaj kolač. Posto mislim da je hrana uvek mnogo više od samog obroka, da se u zalogaju uvek krije jedna 'mala istorija' naših uspomena; tako je i ova pita sa jabukama baš to, više od kolača:
- 200 gr margarina
- 100 gr šećera
- jedan vanilin šećer
- šolja jogurta
- jedno jaje
- 2 žumanceta
- prašak za pecivo
- kora limuna
- 500 gr brašna
Za nadev izrendati jabuke, nekih 500 gr, jedan vanilin šećer, malo cimeta i 100 grama mlevenih oraha. Sastojke za testo pomešajte mikserom dok smesa ne bude sjedinjena,a onda pola smese stavite u posudu u kojoj ćete peći, u sredinu stavite isto tako pomešane sastojke za nadev, pa ostatak smeše za testo premažite žumancetom i pecite na 250 stepeni. Po mirisu koji će vas podsetiti na vaše bake i vaše detinjstvo znaćete da je gotovo.
Kurir.rs, M.G/Alo/Foto: Zorana Jevtić