Bilo da ste samo za salatu ili neko malo "ozbiljnije" jelo, pre svega odvojte polupana od celih jaja i čuvajte ih u frižideru nekoliko dana, savetuje jedna nutricionistkinja. Zatim, iskoristite prvo ona polupana za pripremu čak 10 različitih jela kojima ćete svakako oduševiti vaše najmilije.
1. Kuvana jaja su odličan dodatak salatama od svežeg povrća. Tako ćete dobiti kompletan i kvalitetan obrok. Isecite jaja na kriške ili krugove i dodajte na kraju.
2. Obarite karfiol ili brokoli, isecte jaja na kriše. Pomešajte pavlaku sa začinima, prelijte i zapecite u rerni.
3. Napravite musaku od krompira sa kuvanim jajima
Isecite krompir na kolutove, malo probarite, složite u sud za pečenje u koji ste stavili malo ulja, složite krompir, jaja, krompir, pa ponovo jaja i prelijte začinjenom pavlakom. Radi boljeg ukusa možete gornji sloj posuti rendanim kačkavaljem.
4. Napravite namaz za doručak od izgnječenog sira i narendanih jaja. Dobro promešajte i začinite po ukusu.
5. Salata od testenine, jaja i seckane šunke
Jednostavno se pravi, a odlična je večera. Obarite testeninu, isperite i prohladite, dodajte seckana jaja, šunku i malo kiselih krastavaca. Sjedinite sa pavlakom u koju ste dodali malo majoneza i senfa.
6. Salata od kuvanih jaja i mladog luka
Mladi luk isecite na santimetar dužine, jaja na osmine, začinite sa malo majoneza i senfa. Napravite krompir salatu i dodajte kriške kuvanih jaja. Začinite po ukusu.
7. Jaja sa puterom i začinskim travama
Jaja izrendajte, peršun sitno iseckajte i narendajte čen belog luka. Posolite i pobiberte. Otopljen puter na sobnoj temperaturi dobro izmešajte sa smesom. Ovaj namaz može duže da stoji, a možete ga i urolati u pvc foliju i čuvati u zamrzivaču. Odličan je kao namaz, dodatak šniclama ili povrću.
8. Kuvana i izrendana jaja dodajte čorbama, varivima, pireu od krompra, šargarepe ili od nekog drugog povrća.
9. Napravite đuveč od povrća i pirinča i dodajte jaja.
10. Vaskršnja jaja odlično se slažu i uz rižoto sa pečurkama
Kurir.rs, M.G/Informer/Foto: Profimedia