Kafenisanje: Obavezno nošenje maski, vizira i držanje rastojanja među gostima promenili atmosferu i pravila rada u mnogim ugostiteljskim objektima
Posle 44 dana mirovanja, juče je sa 3.500 autobusa i 37 vozova počeo da funkcioniše međugradski saobraćaj u Srbiji, a u Novom Sadu, Kragujevcu i Užicu i gradski, i, što je mnogima još bitnije, počeli su da rade kafići i restorani.
Obavezne zaštitne mere za sve putnike i vozače, kao i goste i poslužitelje jesu maske i rukavice, držanje distance, učestala dezinfekcija, a sve to je doprinelo promeni atmosfere u većini otvorenih kafana i kafića, u šta su se uverili reporteri Kurira.
U restoranima čuvene boemske četvrti u Beogradu, gde juče gosti baš i nisu pohrlili, zaposleni su se trudili da poštuju sve propisane mere.
- Stolovi su udaljeni čak i više od 2,5 metara, konobari nose vizire, maske i rukavice i oni neće uzimati novac od gostiju, već će to činiti drugo lice, koje ih ne služi. Imamo jednokratne jelovnike, kao i maske i rukavice za sve goste. Cene neće biti uvećane - kažu u jednom restoranu u Skadarliji, dok menadžer drugog poručuje:
- Svaki gost mora imati masku, koju može skinuti dok jede. Gostima nije prijatno da sede pod ovim okolnostima, tako da ćemo videti kako će posao ići.
U Užicu je počeo da radi gradski i prigradski prevoz, a dok se većina kafića pripremala za otvaranje, poznata kafana kraj pijace počela je s radom još u šest ujutru.
- Uželeli smo se kafane, jutarnje kafice, razgovora s komšijama uz kafu i domaću rakiju - kaže gost Milan Janjić.
Kikindski ugostitelji čekaju rešenja komunalne inspekcije da bi otvorili svoje lokale, dok su se kafenisanju u Kraljevu najviše obradovali taksisti, koji su tokom vanrednog stanja jedini prevozili građane:
- Konačno imamo gde da popijemo kafu, da odmorimo malo dušu - kaže taksista Milan Petrović.
U otvorene bašte seli su i Nišlije i Subotičani, a vlasnici restorana i kafića očekuju da se za dve nedelje situacija normalizuje. Počeli su da rade i vranjski kafići, među kojima i onaj pod nazivom „Korona“.
- Kafa je najslađa baš u ovom kafiću, ubedljivo najbolja. Uživamo ponovo posle mesec i po dana - kaže jedan od gostiju.
Kurir.rs/ ekipa Kurira Foto: Kurir