DA JE HRVATIMA OVAKAV KARDINAL, NIKAD BLAJBURG NE BI SLAVILI: Biskup Tiseran ustašama u oči govorio da su krvnici VIDEO

Printscreen Wikipedia

Ne stišava je bura oko hrvatske proslave krvnika iz Blajburga, zbog koje će ove godine po prvi put misa biti služena i u Sarajevu.

Ovo su osudili kako strani, tako i političari iz BiH, a lider SDA Bakir Izetbegović tvrdii da je period kada su ustaše vladale Sarajevom bio najgori u njegovoj istoriji, dok se kardinal Vinko Puljić, čelnik crkve u Hrvata u BiH zbog svega oseća nevericu i razočarenje.

Da ima kardinala koji su još za vreme rata znali da je ustaški režim bio zločinački što Rimokatolička crkva u Hrvatskoj izgleda još nije saznala, pokazuje i primer Ežena Tiserana.

DA JE HRVATIMA OVAKAV KARDINAL, NIKAD BLAJBURG NE BI SLAVILI: Biskup Tiseran ustašama u oči govorio da su krvnici VIDEO  Youtube

Beogradske "Novosti" su tako objavile transkript razgovora kardinala Ežena Tiserana, vatikanskog opunomoćenika za Balkan i Nikole Rušinovića, Pavelićevog izaslanika pri Vatikanu, koji je vođen početkom 1942. godine, a objavljen je u knjizi Milana Baste "Rat je završen sedam dana kasnije".

Tako Tiseran kaže Rušinoviću:

"Sveta stolica je primila 8.000 fotografija o zločinima nad pravoslavnim stanovništvom. Znam sigurno, gospodine, da su i sami franjevci, kao na primer otac Šimić u Kninu, uzeli učešća u napadima na srpski živalj, te su rušili pravoslavne crkve. Otac Šimić je, sa oružjem u ruci, predvodio grupu ljudi koji su srušili pravoslavnu crkvu u Kninu. Isto tako, porušili ste pravoslavnu crkvu u Banjaluci. Pouzdano znam da su se Franjevci u BiH uopšte veoma jadno poneli. To me boli. Takve stvari ne može činiti odgojen, kulturan, civilizovan čovek, pogotovo sveštenik".

Printscreen Wikipedia 
foto: Printscreen Wikipedia

Rušinović je pokušao da opovrgne Tiseranove tvrdnje, ali vatikanski velikodostojnik to nije dozvolio, pa je nastavio:

"Ustaše su poklale najveći broj pravoslavnih sveštenika. Nakon kapitulacije Jugoslavije, u Hrvatskoj je nestalo 350.000 Srba. Zar to nije žalosno... I Srbi su, premda pripadaju pravoslavnoj veri, dali za Zapad i katolicizam isto toliko koliko i Hrvati, boreći se u hrišćanskim vojskama..."

Rušinović je u istom razgovoru isticao da će sile Osovine pobediti, te da će NDH opstati, na šta mu je Tiseran odgovorio:

"Ja, pak, mislim, da će Nemačka i Italija izgubiti rat. Poraz sila Osovine već sada je završena stvar. Posle tog poraza, nestaće će i NDH, a Jugoslavija će biti ponovo uspostavljena..."

Tiseran je rekao i da Hrvatska nije slobodna zemlja, da sve sluša Nemce, kao što rade i drugi porobljeni narodi u Evropi:

"Vaši prijatelji fašisti smeju se vašoj samostalnosti, slobodi i egzistenciji hrvatske države".

Dodaje i da su Hrvati bili poznati kao divljaci, koji su i u njegovom rodnom kraju Loreni u Francuskoj popalili nekoliko mesta i tamo su smatrani zlim ljudima...

Veljko Đurić Mišina, direktor Muzeja genocida u Beogradu kaže, za "Novosti", da je Vatikan znao sve što se zbiva, a da je Nikola Rušinović pokušao da ubedi kardinala Ežena Tiserana u nešto što ni sam nije verovao.

Inače, kako kaže Đurić, Tiseran je bio vojni sveštenik u francuskoj vojsci na Solunskom frontu u Prvom svetskom ratu i dobro je upoznao srpskog vojnika.

"Kao kardinal saznao je o zločinima u NDH koji se čine srpskom narodu. On je posle rata bio gost Srpske patrijaršije i susreo se sa Titom, austrougarskim vojnikom sa druge ratne strane", pojašnjava Đurić.

Kurir.rs/Novosti
Foto: Vikipedija