KORONA ODNELA ŽIVOTE 13 ČASNIH SESTARA IZ MANASTIRA U SAD: Najgori gubitak u jednom samostanu od pandemije gripa 1918.

Profimedia

Katolički samostan (manastir) u SAD-u saopštio je da je unutar perioda od dva meseca 13 njegovih časnih sestara umrlo od koronavirusa.

Dvanaest časnih sestara, između 66 i 99 godina starosti, iz manastira"Felician Sisters" u Mičigenu preminulo je zbog zaraze Kovidom-19 između 10. aprila i 10. maja. Trinaesta žrtva, sestra Danata Sučita, prvo je bila u fazi oporavka, no umrla je mesec dana kasnije.

Sve stradale sestre živele su u kampusu koji se nalazi u blizini Detroita, a u kojem je nekada živelo čak 800 sestara, a u nedavno vreme njih 65, piše Metro.

KORONA ODNELA ŽIVOTE 13 ČASNIH SESTARA IZ MANASTIRA U SAD: Najgori gubitak u jednom samostanu od pandemije gripa 1918.  Youtube

Stroge mere zaštite u manastiru

Ostalim časnim sestrama iz manastira bilo je zabranjeno da prisustvuju pogrebu svojih poznanica i još uvek im nije dopušteno da ulaze u sobe drugih sestara. Takođe, za vreme ručka samo dve sestre smeju da budu za istim stolom kako bi se smanjio rizik od daljeg širenja infekcije.

Portparol manastira, Kristofer Mur rekao je za CNN da su časne sestre sledile sigurnosne preporuke, ali da su zbog ograničenih uslova i starosti bile ranjive na ozbiljnije simptome zaraze Kovidom-19.

KORONA ODNELA ŽIVOTE 13 ČASNIH SESTARA IZ MANASTIRA U SAD: Najgori gubitak u jednom samostanu od pandemije gripa 1918.  Youtube

Mediji navode da je ovakvo masovno stradanje od koronavirusa najgori gubitak života u nekom samostanu u Sjedinjenim Državama od pandemije gripa 1918. godine.

"Pranje ruku, nošenje maski, socijalno distanciranje i redovna dezinfekcija ostaju osnovni delovi naše dnevne rutine. Žalimo za svakom sestrom koja nas je napustila tokom pandemije i izuzetno cenimo sve one koji nas podržavaju putem molitvi ili drugih način", rekla je sestra Meri Kristofer.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Profimedia