Šakšuka je jelo od povrća i jaja, arapski specijalitet koje je popularno na Bliskom istoku i Izraelu.
Priprema se veoma brzo i jednostavno, a rezultat ne može da ne bude spektakularan. Takođe, veoma je zdrav, a možete ga služiti i kao doručak ili lagani ručak.
Sastojci:
- 1 veća paprika
- 1 glavica crnog luka
- 400 grama seckanog paradajza
- 4 jaja
- 2 bela luka
- 1 kašičica mlevene paprike
- 1 kašičica šećera
- so, biber
- maslinovo ulje
Priprema:
Zagrejte maslinovo ulje u dubljem tiganju, pa ubacite sitno iseckani crni luk. Kratko dinstajte, pa dodajte iseckaniu beli luk, a potom i papriku iseckanu na kockice. Kada paprika omekša, dodajte parajdaz, začine i šećer i ostavite desetak minuta da se krčka.
Ubacite jedno po jedno jaje, kao kada pravite jaje na oko, i vodite računa da vam se ne razlije žumanac. Poklopite tiganje i ostavite opet desetak minuta na vatri. Ono što je važno jeste da se sos od paradajza i paprike ne zalepi za dno tiganja, te vodite računa o temperaturi ringle.
kurir.rs