STRUČNJAK ZA HRANU I OTROVE! Ovih 6 stvari nikako ne jedite, a #4 najgoru izbegavajte kao KUGU!
Bill Marlel je advokat i već 20 godina se bavi uterujući parnice zbog trovanja hranom. On neku hranu apsolutno nikad ne jede. Čuven je po tome što je u karijeri izborio 600 miliona dolara odšteta u koristi klijenata koji su blaže ili teže ili i fatalno stradali od neispravne hrane.
1. Nepasterizirano mleko
U SAD-u samo od 1998. do 2011. bilo je 148 epidemija trovanja povezanih s upotrebom nepasteriziranog mleka i proizvoda od njega. O kakvom je velikom riziku reč pokazuje i to što zapravo jako malo ljudi pije takvo mleko, a istodobno je obolelih bilo tako puno u tako relativno kratkom vremenu. Možda tek nešto malo manji rizik leži u nepasteriziranom soku. Za Marlela u obzir ne dolazi niti jedno niti drugo.
2. Sirove klice iz semenki
Nekuvane ili lako kuvane registrirane su kao uzrok nešto više od 30 velikih bakterijskih epidemija u SAD-u od sredine 90-ih. Pre nekoliko godina jednu zbilja veliku i gadnu doživela je i Europa. Uglavnom je reč opet o salmoneli i E. Coli. I svaki put je bilo sasvim dovoljno ako su već i semenke, koje god bile, bivale zaražene bakterijama.
3. Krvavo meso
Svi njegovi odresci koje je jeo u posljednjih 20 godina bili su dobro pečeni. I to zato što svaka bakterija koja se inače nađe na površini, pa je ubije i pripremanje odreska koji je iznutra krvav, vrlo je verojatno da je prodrla i dublje. Nemoj pripremiti meso kako treba i rizikujep E. Coli salmonelu, a potom i svu silu drugih, manje popularnih bakterija.
4. Unapred oprana ili izrezana salata ili voće
Ovu kategoriju Marlel "izbegava poput kuge". I to zato što god se hrana više obrađuje, reže, što god prolazi kroz više ruku, postrojenja, veća je šansa da će usput nešto pokupiti. On kupuje neoprano, nedirnuto voće i povrće, u malim količinama, koje će pojesti za tri ili četiri dana najviše. Sve kako bi smanjio rizik od listerije, smrtonosne bakterije koja se razvija na temperaturama frižidera.
5. Sirova ili nedovoljno kuvana jaja
Svaki put kad god dođe do epidemije salmonele, prizori su gadni, ljudi se jezivo muče, neki ne prežive. U epidemiji iz 2010. obolelo je prijavljenih 2.000 ljudi. Marlel smatra da je opasnost danas puno manja nego u 90-ima. Ali on jaja jede isključivo dobro pečena ili dobro kuvana.
6. Sirove ostrige
Marlel kaže da je u poslednjih pet godina vidio više trovanja školjkama nego u poslednja dva veka. Razlog je način na koji se školjke hrane. One filtriraju vodu, pa ako se u njoj nalazi neka bakterija, filtrirat će i nju. A ako ona u njoj i ostane, pa ako je školjka sirova i još se bakterija probije u probavni sistem čoveka, onda... Uz klimatske promene i sve toplije vode ovakvi su slučajevi sve češći.
kurir.rs/24sata.hr