Obradujte svoje ukućane.
Sastojci:
10-12 nara, velikih
limun
200 g lešnika
1-2 kesice (10 g) cimeta po ukusu
1 kg šećera
Priprema:
Svaki nar pažljivo očistimo, da izvadimo samo zrna iz njega. U šerpu stavljamo sva zrnca i dodajemo malo vode da može da provri. Ostavljamo da vri oko 10-15 minua. Ostavljamo malo da se ohladi. Pasiramo pasatorom, sipamo smesu kroz gazu i lepo istisnemo nar. Gotovu smesu stavljamo na vatru i dodajemo šećer i cimet (ako želite da nije toliko slatko, stavlja se manje šećera). Kad slatko počne da bude gusto, dodajemo sok od limuna i očišćene lešnike. Mešamo da ne zagori dok se ne zgusne. Proveravamo da li je gotovo, tako što stavimo kapljicu na porcelansku tacnu i ako se ne razliva - gotovo je. Sipamo u ugrejane tegle dok je još toplo. Okrećemo ih naopako sa poklopcem i ostavljamo na jednu noć.
Kurir.rs / bonapeti.rs / M.M.