recept

DOMAĆE NJOKE SA PILETINOM U PESTO SOSU! Savršen predlog za ručak koji će svi obožavati!

Shutterstock

Za 4 osobe potrebno je oko 1/2 kg njoka - najbolje je da kupite gotove, jer je mnogo brže i jednostavnije nego da ih sami pravite, ali ako ipak mislite da je bolje da to uradite sami njoke se prave isto kao i šufnudle od krompirovog testa, tačnije:

Profimedia 
foto: Profimedia

1/2 kg krompira,

1 jaje,

brašna koliko da se sve umesi.

Ono što treba da vodite računa kada mesite njoke, to je da ih ne mesite dugo, kratko izmešati sve sastojke i od testa praviti valjčiće koje skuvate u posoljenoj vodi: spuštate ih u provrelu posoljenu vodu i kuvate ih dok ne isplivaju na površinu.

Umesto običnog belog krompira, možete koristiti tzv. slatki krompir, odnosno batat. Ukus je sličan našem domaćem običnom krompiru, samo što je slađi. Ako želite da napravite malo drugačije njoke ili šufnudle, umesto običnog krompira stavite taj narandžasti slatki krompir. Delovaće veoma lepo kada se boje izmešaju, pogotovo uz zeleni pesto (pogledajte recept za njoke od batata sa gljivama).

Za sos vam je potrebno:

1 pileće belo meso - oko 400 g,

1/4 l tečne pavlake za kuvanje,

2 kašike pesto sosa (umesto bosiljka možete koristiti i peršun, celer, mentu... ),

1 kesica ribanog parmezana,

ulje, so biber.

Piletinu iseckajte na sitnije kocke, propržite je na malo ulja utiganju da porumeni sa svih strana. Dodajte pesto, pavlaku, posolite, pobiberite, dodajte parmezan i dodajte ako je potrebno malo mleka da biste dobili sos gustine koji vama odgovara. Više volim da mlekom razredim sos, jer je tako malo "lakši".

Skuvane njoke ubacite u ovaj sos, sve dobro promešajte i odmah poslužite. Ovo jelo ne može dugo da stoji jer će testo upiti sav sos, a nakon toga će sve biti jako suvo. Zato je bitan onaj tzv. "tajming", odnosno da dobro uskladite vreme kuvanja testa i sosa, da sve bude u isto vreme gotovo i da se odmah nakon toga postavi na sto.

Profimedia 
foto: Profimedia

Kurir.rs/kuvarancije.com/M.M.