OVAKO SE PRAVI SLAVSKI KOLAČ! Korisni saveti koje svaka domaćica treba da zna, a evo šta je sve potrebno za pripremu!

Printscreen/Bakina Kuhinja

Slavski kolač je kruna svake slavske trpeze, a evo kako se pravi korak po korak.

Potrebno je:

500 ml vode ( od toga poželjnja osveštena voda za kolač)

800-850 gr brašna
1 kašičica soli i šećera
20 gr svežeg kvasca

Printscreen/Bakina Kuhinja 
foto: Printscreen/Bakina kuhinja

Priprema:

U malo mlade vode rastopiti kvasac i šećer i dodati jednu kašiku brašna. Ostaviti 5 min. Sipati u vanglu dodati osvećenu vodicu i ostatak vode, brašno so i sve dobro izjednačiti.

Dodavati brašna da testo bude srednje tvrdo i dobro ga izraditi rukom bar 10 min. poklopiti ga folijom i krpom i ostaviti 40 min. na toplom da dobro naraste. Istresti na dasku pobrašnjivenu.

Odvojiti malo manje od pola , jedan mali deo loptica i 4 jednake loptice pa ih malo obraditi rukama i poklopiti folijom i krpom.

Zamesiti 300 gr brašna sa vodom i zamesiti trvrdo tersto obraditi dobro i oklagijom dobro istanjiti.

Pečatom izvaditi 5 pečata koji morate imati ako pravite kolač imate ga nabaviti u svakoj crkvi. Rezati razne figure pomoću modlica ili ako ste vični sami pravite. Figure pokriti,. Tepsiju obložite pek papirom pa prvo najveću loptu oklagijom razvucite veličine dna šerpe ili tepsije. Četri male loptic poredjajete preko njega unakrsno a na sredinu stavite najmanju lopticu.

Pečate stavite na svaku lopticu malo svaku pokvasite vodom da se bolje zalepi. Figurice takodje zalepite po želji... groždje, golubove, cveće, lišće, burence ptice žito i sl. Ostavite da kolač još mako poraste pa ga pecite oko sat vremena ako treba i duže da bude lagan na 180 stepeni C Pečen kolač pokrite da malo odmekne i lakše se izvadi iz tepsije ili šerpe..

Printscreen/Bakina Kuhinja 
foto: Printscreen/Bakina kuhinja

Kurir.rs/Bakina Kuhinja/M.M.