Ukoliko često patite od kiseline u želucu, ne morate da posežete za lekovima. Želučana kiselina je vrlo jaka, ali u zdravom želucu se stvara i zaštitni sloj koji ga oblaže iznutra, jednom vrstom posebne sluzi koja je na tu kiselinu otporna. Treba da znate da čak i obična voda pomaže građenje ove zaštitne barijere i zato nije loše popiti malo vode pre jela - ne više od pola čaše. Ako ipak osećate tegobe zbog pojačane kiseline, pokušajte prvo sa efikasnim prirodnim lekovima.
Lek s bosiljkom
Na prve simptome povećanog lučenja kiseline u želucu i gorušice, uzmite i žvaćite oprane listove bosiljka. Takođe, možete prokuvati 3-5 listova bosiljka u šolji vode, zatim smanjite temperaturu i ostavite da vri nekoliko minuta.Ovaj čaj možete zasladiti medom, ali nemojte dodavati mleko.
Napitak s cimetom
Cimet je odličan lek za probleme s varenjem i želudačne tegobe. Dodajte kašičicu cimeta šolji vode i zagrevajte. Ostavite da ključa nekoliko minuta, a zatim sklonite sa ringle i ostavite da se prohladi. Ovaj čaj treba piti dva do tri puta dnevno.
Karanfilić kao lek
Ovaj začin može smanjiti lučenje kiseline u želucu i eliminisati gasove. Jednostavno žvaćite nekoliko zrna karanfilića tokom dana. Efikasan lek protiv kiseline i lošeg zadaha je i mešavina zgnječenog karanfilića i kardamoma. Možete i napraviti vodu sa karanflićem, ona je dobra i kao prirodno sredstvo protiv povišenog holesterola.
BONUS VIDEO:
Kurir.rs/I.B/Stvar ukusa