POČEO JE BOŽIĆNI POST I UZ OVE RECEPTE NEĆE BITI TEŠKO! Ova jela se spremaju lako i uz Božju pomoć!

Shutterstock

Za pravoslavne vernike danas, 28. novembra počeo je Božićni post koji traje do 6. januara 2021. godine.

Na kraju šestonedeljnog posta vernici prostupaju svetim tajnama ispovesti, pokajanja i pričešća. Post je temelj hrišćanskog puta i prva neophodnost na putu spasenja, pa Crkva post smatra značajnim za duhovni život svojih vernika, ali i veoma moćnim sredstvom za postizanje punog spasenja.

Tokom ovih dana sprema se hrana na vodi, dok je vikendom dozvoljeno jesti jela spremljena na ulju, a mi vam predstavljamo predlog 5 jela koja mogu da posluže kao ručak tokom posta.

Marina Lopičić 
foto: Marina Lopičić

1.Krem čorba od spanaća

Potrebno je: 1 glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 3 krompira, 400 spanaća, 1 šargarepa, 1 paškanat, so i biber, peršun.

Priprema: Povrće očistite, operite i iseckajte u veću šerpu. Dodajte vode toliko da prekrije povrće pa kuvajte oko pola sata. Zatim štapnim mikserom izmiksajte kuvano povrće i dodajte još malo vode i začine.

Profimedia 
foto: Profimedia

2.Rižoto od povrća

Potrebno je: 150 grama graška, 150 grama šargarepe, 150 g kukuruza šećerca, oko 1 šolja belog pirinča, so i biber i svež peršun, kurkuma (po želji).

Priprema: Skuvajte povrće u malo vode pa kada je skoro skuvano dodajte dobro opran pirinač. Pustite neka sve vri oko desetak minuta, a zatim sklonite sa ringle. Dodajte so i biber i svež peršun pa sve promešajte. Kurkumu možete da dodate po želji.

Profimedia 
foto: Profimedia

3.Špagete u sosu od paradajza

Potrebno: Paradajz sos (može i svež paradajz), 2 šargarepe, 1 glavica crnog luka, 1 čen belog luka, so i biber, origano. Pakovanje testenine.

Priprema: U vrlo malo vode prodinstajte izrendan crni i beli luk i šargarepu. Kada voda skoro uvri dodajte paradajz sos i začine. U posebnoj šerpi skuvajte špagete da budu al dente, a kada iz procedite dodajte im sos pa sve lagano izmešajte.

Profimedia 
foto: Profimedia

4.Pasulj na vodi

Potrebno je: 1 glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 2 šargarepe, 2 paškanata, 300 belog pasulja, so i biber, lovorov list.

Priprema: Pasulj potopite u vodu pa stavite na ringlu da provri. Kada provri procedite ga i tu vodu bacite a sipajte u šerpu sa pasuljem drugu, čistu vodu. Zatim dodajte seckan luk, šargarepu i paškanat pa sve kuvajte oko sat vremena. Dodajte začine i sklonite sa ringle.

Shutterstock 
foto: Shutterstock

5.Pita sa pirinčem i prazilukom

Potrebno: 1 praziluk, 300 kuvanog pirinča, so i biber, kisela voda, pakovanje kora za pitu.

Priprema: Praziluk iseckajte pa izdinstajte na malo vode. Kada se izdinsta dodajte mu kuvan pirinač i začine.

Odvojite jedan list kore za pite, pa je pospite sa nekoliko kapi kisele vode, zatim na nju zgužvajte još jedan list kore za pitu pa ga obilno filujte pirinčem i prazilukom, savijte i stavite u tepsiju. Kada naslažete ostale kore, sve pospite sa kiselom vodom i stavite u rernu da se peče oko 20 minuta na 200 stepeni.

Inače, tokom posta ne uzdržava se samo od mrsne hrane, već i od zlih misli, pohotnih želja i rđavih djela, kao i u umnožavanju molitava, dobročinstava i revnosnom upražnjavanju hrišćanskih vrlina, jer je podvig posta telesni i duhovni.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

01:52
PATRIJARH IRINEJ ISPUNIO ŽELJU MAJKE BOŽIJE: Na mestu koje je Bogorodica POKAZALA u SNU podigao manastir Đunis (KURIR TELEVIZIJA) Izvor: Kurir televizija

Kurir.rs/I.B.