Ako obožavate palačinke, a voleli biste da ih pripremite na neki nov i drugačiji način, verujemo da ćete rado isprobati ovaj recept.
Reč je o "debeljuškastim", sočnim i slasnim japanskim palačinkama - hottokēki! Ova poslastica pomalo podseća na američke palačinke, ali su pak duplo deblje, a testo je mnogo, mnogo mekše i vazdušastije.
- 2 velika jaja
- 20 ml mleka
- 40 g brašna
- 1/2 kašičica ekstrakta vanile
- 3/4 kašičice praška za pecivo
- 30 g šećera
Priprema:
Razdvojite žumanca od belanaca. Pomešajte žumanca sa ekstraktom vanile, brašnom i praškom za pecivo. U drugoj činiji izmiksajte belanca sa šećerom, pa tu smesu dodajte onoj od žumanaca. Na kraju dodajte i mleko i sve dobro izmešajte.
Ostavite smesu da odstoji oko 15 minuta.
Na srednjoj vatri zagrejte malo ulja na velikom tiganju. Na tiganj izlijte oko četvrtinu testa, poklopite i čekajte otprilike oko pet minuta dok ne počnu da se stvaraju mehurići - tek tada su spremne za okretanje. Najlakše ćete japanske palačinke napraviti uz pomoć malih okruglih kalupa.
Tradicionalno se ovako pripremljene palačinke u Japanu služe uz maslac, ali ih možete servirati uz dodatke po želji.