KAKO SE PRAVILNO SEJE BOŽIĆNA PŠENICA: Ako vam je žito bujno, godina će biti RODNA! Uz ovih 5 koraka će to biti LAKO!

Profimedia

Danas 17. decembra praznujemo Varindan, dan Svete Varvare, na ovaj dan tradicionalno se seje božićna pšenica, poštuju se određeni običaji, a postoje i posebna verovanja.

Običaj nalaže da se svakog 17. decembra u plitke tanjiriće ili saksije seje žito koje će da ozeleni do Božića. Ako je žito bujno, godina će biti rodna i dobra. Stoga ovo žito lepo negujte kako bi vam godina bila blagorodna.

Profimedia 
foto: Profimedia

1. Pre sejanja pšenicu je potrebno dobro natopiti u mlakoj vodi te je ostaviti preko noći da odstoji. Nakon toga osušite je na papirnatom ubrusu te posejte jer će tako bolje proklijati.

2. Pšenicu je najbolje sejati na tanjuriću ili u manjoj saksiji. Nemojte štedeti na semenu i prekrijte njime dno posude tako da ne ostane praznog mesta – čak je poželjno da se seme mestimično preklapa. Zatim je prekrijte još jednim slojem zemlje.

Umesto zemlje možete upotrebiti i sloj pamučne vate natopljene vodom i po njoj poslagati zrna pšenice. Vata je praktična jer upija višak tečnosti.

3. Pšenicu nemojte držati na mestu koje je previše blizu grejanja jer bi se mogla osušiti. Najbolje je staviti pored prozora, na umereno toplo i svetlo mesto.

4. Prvih nekoliko dana, pre nego što pšenica počne nicati, prekrijte je aluminijskom folijom koja čuva vlagu.

Profimedia 
foto: Profimedia

Čim počne puštati zelene izdanke, uklonite foliju i zalivajte pšenicu umereno svaki dan. Za zalijevanje tanjirića pšenice potrebna vam je otprilike jedna kašika vode, a da bi se voda ravnomjerno rasporedila, dobro je upotrebiti plastičnu flašu sa raspršivačem.

5. Kada pšenica naraste, isecite vrhove tako da budu podjednake visine. Običaj je i vezanje ukrasne trobojne mašne oko pšenice.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

01:27
USPEO U SVETU, PA SE VRATIO U RODNO SELO DA PODIGNE CRKVU: Miljan je PONOS svoje porodice i CELE Srbije (KURIR TELEVIZIJA) Izvor: Kurir televizija

Kurir.rs/I.B.