recept

SPREMITE NAJBOLJI POSNI SLAVSKI KOLAČ ZA NIKOLJDAN! Ovaj recept DOMAĆICE čuvaju kao suvo zlato

Foto: RINA

Slavska trpeza je nezamisliva bez slavskog kolača, a ovaj posni slavski kolač tako je mekan i ukusan da će sve prisutne za stolom sigurno oduševiti.

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 500 ml mineralnevode
  • 40 g svežeg kvasca
  • 4 kašičice šećera
  • 3 kašičice soli
  • 9 kašika ulja

Ukrasi:

  • 100 g brašna
  • 100 g gustina
  • 100 ml vode
  • malo soli

Priprema:

Kiselu vodu zagrejati da bude mlaka, staviti šećer i kvasac da nadođe. Brašno pomešati sa preostalim sastojcima, dodati uskisli kvasac i umesiti glatko, meko testo koje se ne lepi za ruke. Pokriti testo i ostaviti ga da udvostruči volumen.

Podeliti testo na dve lopte. Od jedne lopte napraviti pletenicu koju stavite uz ivicu podmazanog kružnog pleha, kod mene je to dublja emajlirana šerpa, a u sredinu staviti drugu loptu.Površinu slavskog kolača premazati prokuvanim štirkom (2 dl vode i 2 kašike brašna) zbog lepšeg sjaja i boje, a i ukrasi se bolje lepe.

Foto: RINA
foto: RINA

Ukrase napraviti od mešavine mekog brašna i gustina uz malo soli i vode da se umesi tvrđe testo. Rastanjiti testo što tanje. Oblikovati po želji ukrase i držati ih pokrivene dok ih ne zalepite na kolač.

Kolač ostaviti 30 minuta pokriven na toplom mestu da lepo naraste. Ukoliko se to ne dogodi van rerne, on će u rerni naglo izrasti i raspuknuti se.

Zagrejati rernu na 200 stepeni i peći slavski kolač prvih 15 minuta tako, smanjiti temperaturu na 180 stepeni, prekriti površinu pek papirom i nastaviti tako pečenje još 30 minuta.

Foto: Zorana Jevtić
foto: Zorana Jevtić