BAKLAVE SA SUVIM ŠLJIVAMA I CIMETOM! Recept za dušu i telo, a evo kako se priprema!
Ovu baklavu možete napraviti u raznim kombinacijama. Orahe zamenite pečenim lešnicima, a suve šljive bilo kojim suvim voćem...
Sastojci:
400 g mlevenih oraha
kašičica mlevenog cimeta
100 g šećera
400 g suvih šljiva
400 g šećera (za sirup)
500 g kora za baklavu
pomorandža
200 g rastopljenog putera (ili ulja ili margarina, za posnu baklavu)
Priprema:
Orahe, cimet i šećer pomešajte u jednoj posudi. Rernu zagrejte na 180 stepeni i pripremite pleh tako što ćete ga obložiti papirom za pečenje. Zatim, 2 kore premažite rastopljenim puterom pa uz jednu ivicu nanesite nekoliko kašika nadeva i poređajte suve šljive preko. Čvrsto urolajte pa stavite u pleh. Ponovite sa preostalim sastojcima. Isecite rolate na komade veličine koju želite, zatim ivice premažite preostalim puterom a po sredini isečenih komada pospite preostali fil. Pecite u zagrejanoj rerni 25 minuta.
Za to vreme pripremite sirup: u šerpu stavite 400 g šećera i 600 ml vode, dodajte pomorandžu sečenu na kolutove i stavite da se kuva. Kuvajte 15 minuta na umerenoj temperaturi. Vrući skuvani sirup prelijte preko tek ispečene baklave i ostavite da upija preko noći pre služenja.
Kurir.rs/milinkuvar.com/M.M.