PUCA OD VITAMINA! PUNJENA BUNDEVA SA CIMETOM I PIRINČEM: Evo šta vam je još potrebno za sjajan OBROK! (RECEPT)
Bundeva sadrži karotin ili provitamin A, vitamine C i B grupe- B1, B2, B3, B6, ali i niacin, folnu kiselinu. Bogata je mineralima kao što su kalijum, fosfor, kalcijum i gvožđe kao i biljnim proteinima i belančevinama.
Zbog toga se pripremaju razni specijaliteti sa bundevom, a evo kako je možete napuniti i napraviti sjajan obrok.
Sastojci:
srednja bundeva
300 g mlevenog mesa
100 g pirinča
glavica crnog lika
2 čena belog luka
šargarepa
200 g kačkavalja
maslinovo ulje
so, biber
mešavina začina za bundevaru - cimet, mleveni karanfilić, muskatni oraščić, đumbir u prahu
Priprema:
Bundevi odsecite vrh i izdubite je. Meso bundeve očistite od semenki i isecite na kockice, obarite pirinač. Crni luk i šargarepu sitno iseckajte i propržite na ulju. Dodajte izgnječeni beli luk i mleveno meso, sve začinite i prodinstajte. Na kraju dodajte kockice bundeve i promešajte. Napunite bundevu pripremljenim filom i poklopite odsečenim vrhom. U pleh stavite pek papir i bundevu i pecite u rerni na 250 stepeni oko sat vremena. Po potrebi dodajte vodu u pleh. Nakon sat vremena skinite poklopac, pospite narendanim kačkavaljem i vratite u rernu da se zapeče desetak minuta.
BONUS VIDEO:
Kurir.rs/I.B.