Mršavite uz paradajz

Ješćete više paradajza i drugog povrća, ali to će goditi vašem telu

Svi na svetu znaju za paradajz. Zbog svoje energetske, hranljive i lekovite vrednosti on je postao redovna namirnica u našoj ishrani. Koristi se u pripremi salata, prelica i sosova, ali i kao zasebno jelo. Pun je vitamina, minerala i ostalih hranljivih materija. Neki ga preporučuju za lečenje raznih bolesti.

Poreklom je iz Srednje Amerike, a od 18. veka koristi se u zemljama Evrope. Najviše ga u ishrani koriste Italijani i mediteranski narodi.Dijeta koju vam poklanjamo spada u zdravije. Paradajz će vam pomoći da skinete kilograme, ali i da očistite telo od raznih otrova.

Trebalo bi za pet dana da izgubite do tri kilograma. Za svaki obrok trebalo bi da jedete paradjaz, i to u nešto većim količinama nego što je uobičajeno.

Savršeno bi bilo da koristite svež, eventulano kuvan paradajz je je to povrće bogato i vitaminom C, koji visoke temperature uništavaju. S druge strane, kuvani paradajz sadrži materije koje su odlična zaštita od slobodnih radikala. Paradajz u sebi sadrži dosta lekovitih materija, deluje kao antioksidans i antiseptik, čistač je organizma i diuretik.

Paradajz dijeta

1.dan

Doručak: dve kriške integralnog tosta tanko premazanog margarinom i medom. Čaj ili kafa bez šećera
Ručak: salata od 150 g nemasnog sira, 350 g svežeg paradajza, kašika maslinovog ulja, pola kašike bosiljka i origana i izlomljena kriška tost-hleba
Užina: nektarina
Večera: 60 g (pre kuvanja) testenina u sosu od paradajza

2.dan

Doručak: u 200 g jogurta dodati kašiku meda i dve velike kašike ovsenih pahuljica
Ručak: grčka salata
Užina: voćka ili šoljica kafe i dva integralna keksa
Večera: supa napravljena od dve glavice luka proprženog na ulju, dva veća paradajza i 2,5 dl supe od povrća. Procediti, dodati začine, 125 g skuvanog pirinča, pečen filet oslića i kašiku kisele pavlake

3.dan

Doručak:
integralno pecivo s dve kašike polumasnog sira, kriškom paradajza i malo iseckanog luka
Ručak: tortilja napravljena od 300 g paradajza, 100 g pečurki, dva jajeta, četiri kašike mineralne vode, dve kašike zeleni i začina; servirati na dve kriške ražanog hleba
Užina: dve šargarepe iseckane na štapiće uvijene u 30 g ćureće šunke i 1 dl soka od paradajza
Večera: ispeći 125 g goveđih šnicli u tiganju, a u drugom pola glavice luka, 400 g paradajza i malo majčine dušice, i integralni tost

4.dan

Doručak: dve kriške tosta namazati krem sirom i staviti po šnit šunke, 2 dl soka od paradajza
Ručak: hladni gaspačo napravljen od 500 g paradajza, paprike i većeg krastavca i kašike maslinovog ulja, belog luka i dve izmrvljene kriške tosta.
Užina: sendvič od tosta sa kriškom dimljene ćuretine i paradajza
Večera: paradajz napuniti smesom od 50 g sira, 125 g kuvanog pirinča, bosiljka, paradajza i belog luka i peći.

5.dan

Doručak: 2 dl soka od paradajza, 2 tosta premazana sirom s kolutovima paradajza
Ručak: salata od kockica tost-hleba, 400 g paradajza, zelene salate i maslinovog ulja
Užina: jabuka i kivi isečeni na kockice
Večera: ratatuj od 200 g krompira, četiri šargarepe, dva praziluka, 100 g pečuraka i četiri stabljike celera, dve glavice crnog i dva čena belog luka. Sve to propržiti na dve kašike maslinovog ulja, dodati 100 ml supe od povrća, a posle 10 minuta i 2,5 dl kuvanog paradajza.