TABELA KALORIJA PO PORCIJI! Umesto BUREKA i ĆEVAPA možete pojesti brdo zdravih namirnica i da ne budete GLADNI
Kalorijske vrednosti pojedinih namirnica su visoke, a ne treba zaboraviti ni da mnoga od kaloričnih jela jedemo uz dodatke poput pavlake, čija je energetska vrednost u 100 grama 214 kcal, dok u prosečnoj šnita hleba ima 110 - 130 kcal. Tu su i dodaci poput kečapa, majoneze ili parmezana koji jelima dodaju još veću kalorijsku vrednost, a toga često nismo ni svesni - kaže prof. dr sc. Jasenka Gajdoš Kljusurić sa Prehrambeno biotehnološkog fakulteta u Zagrebu.
Doktorka je izračunala ukupnu kalorijsku vrednost omiljenih jela koje ljudi često jedu u našim krajevima prema prosečnim normativima, što znači da se energetska vrednost odnosi na jednu prosečnu porciju. Nije uključila hleb ni dodatke jelima, a potom je to usporedila sa istom kalorijskom vrednošću zdravijih namirnica čijim unosom bi bili siti, količinski ne biste mogli pojesti sve ponuđeno, a pritom biste imali na raspolaganju raznolike namirnice i nutritivno kvalitetniji profil hrane koju jedete. Pritom ne treba zaboraviti da su dnevne energetske potrebe za muškarce oko 2.700 kcal, a za žene oko 2.000 kcal ako se bave laganim radom koji ne zahteva veći fizički napor.
1. Ćevapi u somunu, 10 kom: 924 kcal
Alternativa: 230 g kuvani krompir + 550 gr mešanog povrća + 200 gr skuše (ili lososa) + 150 gr krušaka
2. Pica kaprićoza: 1197 kcal
Alternativa: 400 gr kupusa + 230 gr kuvanog krompira + 150 gr kotleta bez kosti + 350 gr trešanja + 800 gr ananasa (ili dinje ili jabuka)
3. Pasulj s kobasicom, bez hleba: 550 kcal
Alternativa: 250 g mešanog povrća +150 gr kukuruza + 300 gr šarana + 150 gr banane
4. Sarma s pire krompirom: 302 kcal
Alternativa: 115 gr kuvanog krompira + 100 gr skuše
5. Bečka šnicla s pomfritom: 789 kcal
Alternativa: 145 g kvhane testenine + 1 kg krastavca + 1/2 kg paradajza + 300 gr kvhanog kukuruza + 2/3 konzerve tunjevine u ulju (ili 120 g jaja)
6. Čobanac, bez hleba: 287 kcal
Alternativa: 100 gr palente + 150 g jetrica + 10 gr šljiva (ili trešanja)
7. Špageti bolonjez bez parmezana: 488 kcal
Alternativa: 70 g tijesta + 300 gr brokule + 90 gr mozzarelle (ili 160 g piletine) + 150 gr šljiva
8. Pečena svinjetina s pečenim krompirom: 699 kcal
Alternativa: 55 gr pirinča + 260 g liganja + 500 gr paradajza + 175 g jabuka
9. Burek s mesom, veliki: 740 kcal
Alternativa: 230 g kvani krumpir + 425 g blitve + 200 g pastrmke + 400 gr voćne salate
10. Čokoladni mafin: 362 kcal
Alternativa: 1.000 gr rotkvice i zelene salate +140 gr testa (ili 120 g jaja ili 150 g ćuretina/teletine)
Za jednog čoveka normativ je oko:
- Pirinač - 60 gr
- Testenina – 100 gr
- Krompir – 150 gr
- Voće –100-150 gr
- Salata- 50-70 gr
- Povrće – minimalno 100 gr
- Prilozi: 100-200 gr
- Meso – 100- 400 gr (ovisno o vrsti)
- Riba – 150 – 200 gr
- Pasulj/Varivo: 250-400 gr
Energetska vrednost jela po porciji:
- Ćevapi u somunu (veliki – 10 komada) 924 kcal
- Ćevapi u somunu (mali – 5 komada) 566 kcal
- Pizza /Margarita 800 kcal
- Pizza / Capricciosa 1197 kcal
- Pizza /Vesuvio 1115 kcal
- Kebab 630 kcal
- Pasulj s kobasicom (350 g), bez kruha 550 kcal
- Posni pasulj, bez hleba 367 kcal
- Sarma s pire krompirom 302,1 kcal
- Čobanac, bez kruha 287 kcal
- Juneći gulaš s njokima 428 kcal
- Bečki (pileći) s pomfritom 692 kcal
- Bečka s pomfritom 789 kcal
- Špageti/bolonjez (bez parmezana) 488 kcal
- Pečena svinjetina 699,5 kcal
- Pečena kobasica s kiselim zeljem i palentom 532,2 kcal
- Viršle u lisnatom 394,8 kcal
- Piroška sa sirom 309 kcal
- Burek sa sirom (veliki) 624 kcal
- Burek sa sirom (mali) 416,1 kcal
- Burek sa mesom (veliki) 740 kcal
- Burek sa mesom (mali) 493,5 kcal
- Cheesecake 475 kcal
- Baklava 667,5 kcal
- Čokoladni muffin 362,4 kcal
- Krempta 290,4 kcal
Što sve možemo pojesti a odgovara energetskoj vrednosti od oko 200 kcal:
- 800 g lubenice
- cca 350 g krušaka / šljiva / trešanja / bresaka
- oko 400 g ananasa /dinje / jabuka
- 200 g banane
- 500 g celera / šargarepe
- 600 g brokule
- 308 g konzerviranog kukuruza
- 400 g kupusa
- 850 g spanaća / blitve
- 2000 g krastavaca
- cca 1300 g rotkvice / zelene salate
- 1.050 g paradajza/ tikvica
- 1 Konzerva sardina u ulju
- 2/3 konzerve tunjevine u ulju
- 100 g lososa / skuše / jegulje
- 100 g skuše
- 200 g pastrmke
- 300 g šarana
- 260 g liganja
- 120 g jaja
- 150 g piletine/ ćuretina /teletine /srnetine / kotlet bez kosti
kurir.rs724sata.hr
BONUS VIDEO