Od kiselog kupusa mogu da se naprave razna jela, ali ono što Srbi najviše vole jesu sarme. Tradicionalno jelo koje se pravi od kupusa i mlevenog mesa se služi i za ručak, ali i na svečanim trpezama, kao što su slavska ili novogodišnja.
Sastojci:
12 većih listova kupusa 1 kg mlevenog mesa 100 g pirinča 1 glavice crnog luka so, biber, suvi začin suva rebra
Za zapršku:
mast ili ulje1-1,5 kašika brašna začinska slatka paprika
Priprema:
Na malo ulja propržite sitno seckan luk, dodajte meso i začinite. Kada je meso gotovo dodajte pirinač i pržite još 5 minuta. Ako želite dodajte i seckanu slaninu. Umotajte sarme u listove kupusa, tako što ćete list staviti na ruku, preko kašiku ili dve mesa (u zavisnosti koliki su listovi), a zatim preklopite sa jedne i druge strane i urolajte. Radite tako dok ne utrošite sastojke.
Sarmu ređajte u šerpu i nalijte vodom. Kada se skuvaju, napravite zapršku tako što ćete na masti propržiti brašno i začinsku papriku i dodati vodu iz sarme (ili sa česme ako vam je lakše). Zatim sipajte zapršku u sarme i kuvajte još 10-ak minuta.
Kurir.rs/Stvar Ukusa/M.M.