Američka pita sa borovnicama ima izuzetan ukus, a njena priprema je poprilično laka. Prednost ove pite je njeno testo koje može da se koristi za bilo koje voće, ali naš izbor je kombinacija sa borovicama. Takođe, recept za fil je priomenljiv na bilo koje voće.
Sastojci za testo:
400 grama brašna za pite i kolače
250 grama maslaca
3 kašike šećera
pola kašičice soli
1 dl hladne vode (najbolje je ohladiti u frižideru)
Sastojci za fil:
700 grama borovnica (idealno bi bilo da su sveže, ali mogu i smrznute)
2 kesice vanilinog šećera
4 kašike šećera
cimet (trećina kesice)
kašika limunovog soka
3 kašike gustina
polovina kore limuna, sitno izrendana
Preliv:
Žumance, kašika mleka, kašika šećera
Priprema:
Pomešajte u dubokoj činiji suve sastojke za testo i dodajte ohlađen maslac koji ste isekli na kockice. Sjedinite sve to mikserom, a posle toga dodajte hladnu vodu i zamestite testo. Na radnoj površini ga mesite još malo, ali tek toliko da se sjedini. Podelite na dva dela, uvijte u celofan i ostavite u frižideru pola sata. (Ovo testo najbolje ''radi'' kada se ohladi u frižideru, a možete ga napraviti i dan ili nekoliko sati ranije i ostaviti da se hladi, a pola sata je nešto najmanje što bi trebalo da bude u frižideru.)
Dok se testo hladi, uključite rernu na 200 stepeni i pustite da se zagreje. Pomešajte sve sastojke za fil, pazeći da se borovnice ne raspadnu. Ako se desi da je fil mnogo gust, dodajte malo vode.
Izvadite testo iz frižidera, pospite malo brašna po radnoj površini i rastanjite oklagijom jedan deo testa tanko, nekih 5,6 milimetara. Stavite ga u okruglu tepsiju koja bi trebalo da ima obim oko 25 cm (one standardne tepsije za hleb) ili modlu istog obima. Testo treba lepo da prione, a ako krajevi vire, ne dirajte ih. Stavite fil sa borovnicama i ravnomerno ih rasporedite.
Uzmite drugi deo testa, rastanjite na isti način i istu debljinu i stavite preko borovnica i viljuškom spojite krajeve. Izbušite testo viljuškom na nekoliko mesta da bu fil mogao da ''diše''. Ukoliko želite izgled kao na slici, morate testo iseći na tanke trake i poređati ih do polovine, a zatim vratiti svaku drugu unazad do polovine i staviti nove trake preko njih i tako raditi unakrsno dok ima testa.
Premažite miskom žumanceta i mleka i pospite šećerom. Stavite u rernu i pecite nekih sat vremena na 200 stepeni. Kada je pita gotova, ostavite da se ohladi nekih pola sata, 45 minuta. Može je poslužiti uz sladoled od vanile.
BONUS VIDEO:
(Kurir.rs/A.M.)