KUVARI OTKRIVAJU SVOJE TRIKOVE ZA SPREMANJE JAJA: Drže ih na sobnoj temperaturi, buše ljusku iglom i služe na TOPLOM tanjiru!
Ako su vas zanimale male tajne velikih majstora kuhinje, u ovom tekstu saznaćete kakao da spremite jaja tako da budu izuzetno ukusna. Profesionalni kuvari će često naglasiti da su jednostavni i obični sastojci najteži za pripremu jer nemate iza čega da se sakrijete kada ih pripremate. Takav slučaj je i sa pripremom jaja - jednostavan sastojak, ali sa sa mnogo trikova i caka, koje ako ne znate, možete pogrešiti u pripremi.
Ovo su saveti i trikovi profesionalnih kuvara za pripremu jaja.
1. Kuvari drže jaja na sobnoj temperaturi
Jaje koje je danima stajalo u frižideru neće se u tiganju ponašati kao jaje koje je na sobnoj temperaturi. Isti savet koji važi za meso, kuvari primenjuju i na jaja. Pre pripreme bi trebalo da budu na sobnoj temperaturi. Ako vam je u stanu inače toplo, ili tokom letnjih meseci ne želite da rizikujete da se jaja pokvare, držite ih u frižideru ali se setite da ih izvadite na radnu površinu najmanje 20 minuta pre pripreme.
2. Znaju tačno koliko masnoće da dodaju
Ako pravite kajganu, fritatu ili bilo šta slično, postoji tačan procenat masnoće od mlečnih proizvoda koji bi trebalo da dodate. Odnos je - za svaka tri jaja koja upotrebite, 100 mililitara pavlake, mleka, jogurta, milerama... Dakle, ako pravite veliku kajganu od šest jaja, dodajte 200 mililitara. Manje neće biti dovoljno da jaja budu kremasta, više će poremetiti ukus jela, kaže urednica časopisa "Bon appetit" Don Peri.
3. Sklanjaju ih sa vatre
Gordon Remzi kajganu sprema tako što tiganj drži na vatri, pa ga skida s nje na hladnu ringlu, i taj proces ponavlja četiri puta tokom pravljenja jela.
4. Peku ih kraće nego što mislite
Džejmi Oliver podvlači da će se jaja kuvati još malo nakon što ih sklonite s ringle, pa ih uvek prži nešto kraće, tako da izgledaju kao da su još uvek nešto sirovija nego što bi želeo. U toplom tiganju jaja će nastaviti da se kuvaju i biće savršena dok postavite sto i sednete da jedete.
5. Imaju trik za poširana jaja
Mnogi se ustručavaju da prave poširana jaja jer su teška za "tempiranje". Džulija Čajld uvek je jaja poširala tako što stavi vodu da provri, probuši rupu iglom na vrhu jajeta, ubaci ga u ključalu vodu na deset sekundi i izvadi. Potom smanji vatru tako da voda ne vri i razbije jaje u nju. Jaje koje se kuvalo čak i samo deset sekundi bolje će zadržati oblik i belance neće biti "zamagljeno".
6. Služe jaja na toplom tanjiru
Napravili ste ukusno jelo s jajima, makar to bila i samo dva jaja pržena "na oko"? Neće biti toliko ukusna ako ih samo preručite u hladan tanjir. Kuvari uvek zagreju tanjir, makar pod mlazom vruće vode, i onda jaja serviraju na toplom tanjiru.
7. Greju špatulu
Spremni ste da pržite jaja, tiganj je vruć, sada špatulu, naročito ako je metalna, stavite u tiganj da joj se vrh zagreje. Jaja će se lepiti za hladnu špatulu, zbog čega rizikujete da se žumance razlije, a toplom špatulom lakše ćete premeštati ili okretati jaja, kaže Hose Andres.
8. Koriste maslac
Postoji i "naučno" objašnjenje. Ulje će lepo prenositi toplotu, ali dok se maslac greje, otpušta vodu u vidu pare, zbog čega će jaja biti prozračnija i kremastija.
Sada su otkriveni trikovi i možete probati da spremate svoj omiljeni obrok na najbolji mogući način.
(Kurir.rs/A.M./Mondo)
BONUS VIDEO: