Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma pozvao je danas jednog od najbogatijih ljudi na planeti Bila Gejtsa da poseti Srbiju i proba srpsko suvo meso.
- Bil Gejts, treći čovek na listi najbogatijih ljudi, pre sedam dana je promovisao svoju knjigu i pozvao svet da počne da proizvodi meso u laboratoriji i da svi pređu na veštačko i sintetičko meso. Ja pozivam Bila Gejtsa da dođe u Srbiju i poseti bilo kog našeg poljoprivrednog proizvođača i proba naše domaće suvo meso iz pušnice. U laboratoriji se prave vakcine, a meso zna se kako. U oboru, pa u pušnici. Pozivam Bila Gejtsa da dođe i mi ćemo mu sve organizovati jer on ima milijarde, ali ima i onu zmiju mambu u džepu - rekao je Marković na promociji suvog mesa iz njegove pušnice iz sela Končareva.
Promocija suvog mesa je organizovana u prostorijama Jedinstvene Srbije na Terazijama u Beogradu, a prisustvovali su predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i njegov sin Luka, estradne zvezde Svetlana Ceca Ražnatović i Đani, zatim ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko, ambasador Grčke u Srbiji Jorgos Dijakofotakis i ambasador Kube u Srbiji Gustavo Trista Del Todo.
- Ovo suvo meso je od tovljenika od 130 kg. Meso stoji usoljeno 15 dana i suši se u pušnici 15 sati. Moj snimak na Fejsbuku sa sušenja mesa ima 1.533.000 pregleda. Ja ovaj način sušenja mesa neću da brendiram - rekao je Marković.
Lider JS pozvao je medije da se što manje bave virusom i vakcinama, a što više pozitivnim temama.
- Vi novinari i snimatelji ste posle lekara i zdravstvenih radnika najizloženiji virusu. Svakoga dana razgovarate sa mnogo ljudi, a ne znate ko je od njih zaražen. Zamolite vaše urednike da što više promovišu pozitivne stvari - rekao je Marković i zamolio 46 prisutnih predstavnika medija da danas ne pričaju o politici.
Dodao je da su suvo meso iz pušnice porodice Marković prvo probali njegovi unuci:
- Moji današnji gosti su moji prijatelji, i Dačić, i Ceca, i Đani, i njihove ekselencije i nas je ujedinilo zajedništvo i prijateljstvo. Kad govorimo o suvom mesu nema ništa lepše nego kad odete sa neke slave i taj domaćin vam kako se kaže u Srbiji "prati meso". I dođete kući i jedete to i ništa slađe nema. Mi u Srbiji volimo da omrsimo bradu. Inace, ovo suvo meso iz pušnice porodice Marković prvi su probali moji unuci i oni daju najbolju ocenu.
Dačić: Ceca i ja znamo kako se meso sprema
- Ja i Ceca smo sa juga Srbije i mi znamo za te običaje pripremanja domaćeg mesa. Ovo suvo mesto iz Palmine pušnice smo više puta probali jer idemo kod njega na slavu i često se družimo. Mogu da kažem da je odlično i srpska hrana je najbolja samo što ja često moram da vodim računa o kilaži - rekao je Dačić.
Ceca posti šest meseci
- Ja za razliku od Dačića nemam problema sa kilažom jer godišnje šest meseci postim. Jedem meso jer proteini ne goje, a ne jedem hleb. Znam kako je u kući porodice Marković jer dolazimo jedni drugima na slavu. Ovo suvo meso je odlično. Drago mi je da sam gost na ovoj opuštenoj konferenciji za novinare - rekla je Ceca.
Rusija ima sličnu hranu
- Meni ovo nije prvi put da probam meso iz Palmine kuhinje. Inače, mi u Rusiji imamo slične specijalitete, imamo i pihtije i suvo meso. Ja moram reći da je nas sve ovde okupilo prijateljstvo. I drago mi je da danas ne pričamo o politici - rekao je Harčenko.
Kuba sprema vakcine protiv korone
Ambasador Kube u Srbiji Gustavo Trista Del Todi izjavio je da Kuba ima mnogo specijaliteta, ali se razlikuju od ovih u Srbiji.
- Želim i da kažem da su u Kubi u toku ispitivanja četiri vakcine protiv korona virusa i da ćemo vrlo brzo da znamo njhovu efikasnost - rekao je Del Todo.
Palmino meso zaslužilo da bude u marketima
Ambasador Dijakofotakis visoko je ocenio kvalitet suvog mesa koje je danas bilo na meniju kod Palme na Terazijama.
- Ovo suvo meso je odlično i zaslužuje da se na-e u marketima - rekao je Dijakofotakis.
Novinari koji su probali suvo meso iz Končareva kažu da je odlično i da Palma može konkurisati i poznatim domaćim proizvođačima.
(Kurir.rs)