Prvo veće čišćenje doma nam se smeši jer dani su sve lepši i na pragu smo kalendarskog proleća. Osvežavanje našeg životnog prostora spada u svetske tradicije jer svi razmišljaju o prolećnom čišćenju doma, pogotovo što izlazimo iz "zimske hibernacije".
Osoujija je japanski tradicionalni način čišćenja kuće. Doduše, odnosi se na čišćenje kuće za doček nove godine, ali zbog dobrih recepata idealna je za pravo prolećno spremanje i čišćenje. Taj način je više od pukog čišćenja i rešavanja nereda; radi se o puštanju neželjenih stvari, uvođenju reda u haos i minimalizmu.
U duhu japanske tradicije je čišćenje koje je ekološki prihvatljivo, korišćenjem prirodnih sredstava za čišćenje, poput kora pomorandže, jabuka i drugog voća, umesto sintetičkih deterdženata. Narandžine kore imaju uljani sok limonen, a kore jabuke kiselinu, obe razgrađuju masnoće i održavaju drvene površine. Ova prirodna sredstva za čišćenje mirišu sveže i sigurna su za decu i kućne ljubimce.
Za domaće sredstvo za čišćenje od pomorandže, u maloj posudi kombinujte koru jedne narandže za svaku šolju (može i 120 ml) vode. Pustite da provri pa kuvajte na laganoj vatri 15 minuta. Nakon što se ohladi, prebacite tečnost u čistu bocu sa raspršivačem. Potrajat će do mesec dana. Koristite u celoj kuhinji i na drvenim površinama.
Kod kora od jabuka postupak je još lakši. Velikim komadom sveže kore od jabuka obrišite unutrašnjost sudopere ili ploča. Takođe, možete dodati kore jabuka, zajedno sa malo vode, u prljave aluminijske posude. Samo prokuvajte ovu smesu otprilike 15 minuta. Ukloniće čak i zapečene ili zagorele masnoće.
(Kurir.rs/A.M./Real Simple)
BONUS VIDEO: