ZASLUŽUJETE DA SE POČASTITE: ČOKOLADNI KOLAČ bez brašna, rapsodija ukusa i jednostavne pripreme!

Shutterstock

Ako volite da uživate u pravom ukusu čokolade, a da vam brašno ne bude prepreka koja smeta, ovo je pravi kolač za vas.

Priprema se brzo i jednostavno, a doživljaj božanstven. Ovaj kolač ili torta je genijalan jer u sebi nema ni mrvicu brašna, a dobar je za razne proslave ili jednostavno kao iznenađenje za dragu osobu.

Ilustracijafoto: Pritnscreen

Sastojci:

200 gr neslanog maslaca plus dodatno za podmazivanje kalupa

200 gr tamne čokolade 70 % kakaa

1 velika kašika jake kafe

6 velikih jaja

250 gr šećera

70 gr kakaa u prahu plus dodatno za posipanje

foto: Profimedia

Priprema

Zagrejte rernu na 160 stepeni. Premažite kalup obima 20 cm sa malo maslaca i obložite papirom za pečenje. Stavite vatrostalnu posudu iznad posude sa vodom koja vri na srednje laganoj vatri. Grubo naseckanu čokoladu i maslac rezan na kockice ubacite u vatrostalnu posudu i pustite da se rastope, povremeno mešajući da smesa postane glatka i sjajna. Pažljivo pomerite posudu sa vatre, umešajte kafu i ostavite da se smesa malo ohladi.

Odvojite žumance i belance u dve različite posude. Umutite sneg od belanaca, otprilike minut-dva. Dodajte šećer u žumance i mutite 7 minuta ili dok ne poprime bledožutu boju. Sipajte u smesu kakao u prahu i prstohvat soli, a zatim laganim pokretima mešajte da se lepo sjedine. Zatim umešajte otopljenu čokoladnu smesu i, na kraju, lagano umešajte belance, preklapajući špatulom smesu dok ne postane fina i glatka.

Prebacite je u pripremljeni kalup i stavite u zagrejanu rernu da se peče oko 1 sat ili dok čačkalica koju ste zaboli u testo ne iziđe čista. Ostavite da se kolač skroz ohladi, a zatim ukrasite voćem po želji i kakao prahom.

Ilustracijafoto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M.)

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

02:59
PRAZNIČNE ČOKOLADNE PRALINE: Otkrivamo vam RECEPT kako da ih napravite za samo pola sata (KURIR TELEVIZIJA) Izvor: Kurir televizija