SEOSKO IMANJE NA KOJE GOSTI DOLAZE DA RADE: Muzu krave i beru maline, a sve što proizvedu mogu da ponesu kući (KURIR TELEVIZIJA)

Adria Media TV

Poslednjih godinu dana usled pandemije kovida, sela su oživela. Strah od egzistencije ili izolacije mnoge je navela da raskrče svoja imanja i vrate se obradi zemlje. Ipak, i oni koji nisu u prilici da osete čari života na selu, sada imaju priliku da vide kako se beru maline, kruni kukuruz, seje brašno, proizvodi beli mrs i zimnica.

Za ovu ideju zaslužna je porodica Pavlović iz dragačevskog sela Kotraža, u čijem se domaćinstvu gosti osećaju kao svoj na svome.

Domaćin Miloš Pavlović otkriva da je sve više zainteresovanih gostiju iz inostranstva, ali i većih gradova u Srbiji.

"Upoznajemo ih sa tradicionalnom proizvodnjom, na primer kako se seje kukuruz, kako se kruni i melje, a na kraju i kako se pravi proja od kukuruznog brašna. Takođe, gosti žele da vide i kako se bere malina, a mi im dozvolimo da naberu koliko njima treba i da proizvedu sok, džem ili slatko da skuvaju da ponesu kući", objašnjava on.

Pored toga, gosti mogu da muzu krave i proprate proces proizvodnje sira i drugih mlečnih proizvoda.

Posle toga, svi zajedno mogu da uživaju u dragačevskoj kuhinji u kojoj je sve što na trpezi završi domaće: uštipci, pršuta, gibanica, džem od kajsije, ajvar, bareni krompir...

(Kurir.rs)