APLIKACIJE ZA IPHONE: Evo kako da kreirate i lansirate svoju aplikaciju

Promo

Dok koristimo aplikacije, skloni smo tome da im pronalazimo mane i uviđamo načine kako bi neke opcije mogle da se poboljšaju.

Ukoliko ste razmišljali o tome da biste i sami mogli da kreirate mobilnu aplikaciju za iPhone, dobra vest je da je to danas moguće. U nastavku predstavljamo nekoliko saveta koji će vam pomoći da u tome i uspete.

Promo 
foto: Promo

Steknite kvalitetno obrazovanje

Da biste počeli da razvijate aplikacije za iOS ne morate završiti Elektrotehnički fakultet, ali je važno je da odlično savladate potrebne programske jezike. Video-tutorijali koje možete pronaći na internetu mogu vam pomoći da razrešite neke od nedoumica, ali ako počinjete da učite od nule, najbolje znanje dobićete od iskusnih predavača koji već godinama školuju stručnjake za ovu profesiju.

Promo 
foto: Promo

Nekada je za ovo zanimanje bilo potrebno fakultetsko obrazovanje. Danas je poslodavcima bitno šta znate da uradite i koliko brzo, a uz odgovarajući program, vešine programiranja iOS apikacija možete steći nakon svega 100 časova u kratkom vremenskom periodu.

Proverite da li ste na pravom putu tako što ćete napraviti istraživanje

Pre nego što počnete da realizujete ideju za aplikaciju, posavetujte se sa prijateljima i korisnicima iPhonea iz vaše okoline. Za savete koji vam mogu biti od koristi nisu vam potrebni programeri, ili neki drugi stručnjaci za IT. Najkorisnije komentare dobićete upravo od običnih ljudi, jer oni posmatraju aplikacije kao korisnici. Kao i milioni drugih, kad ugledaju vašu aplikaciju na App storeu, oni će se zapitati: „Da li mi je ova aplikacija zaista potrebna?” Ukoliko odgovor bude potvrdan, znači da imate pravu ideju i možete da počnete da je realizujete.

Promo 
foto: Promo

Napravite kvalitetan opis aplikacije

Da li će se aplikacija pojaviti na Eplovoj prodavnici umnogome zavisi od toga da li je njen opis dobar. Da zadovoljite ovaj zahtev ponovo vam mogu pomoći vaši prijatelji. Zatražite od njih da opišu aplikaciju svojim rečima, a onda fraze koje ste čuli unesite u tehnički opis aplikacije.

Promo 
foto: Promo

Da biste u ovome uspeli, pokušajte da uporedite ono što imate sa opisima popularnih aplikacija koje služe sličnoj svrsi. Ukoliko na sličan način koristite vokabular poput onog koji je korišćen u popularnim aplikacijama, na pravom ste putu.

Strpljenje i komunikativne veštine će vas dovesti do cilja

Razvoj aplikacije za iOS platformu može biti jednostavan, ali i dugotrajan. Kada ste uvereni da ste konačno završili svoju prvu aplikaciju, budite spremni na još čekanja pre nego što se pojavi na App storeu. Naoružajte se strpljenjem, jer Apple ima mnogo pravila i ograničenja pre nego što vam dozvoli da postavite svoju aplikaciju. Međutim, ako istrajete kroz tu silnu proveru, vaša aplikacija postaće dostupna svim korisnicima iOS platforme i trud neće biti uzaludan.

Promo 
foto: Promo

Naravno, tokom procesa čekanja od vas će se očekivati da komunicirate sa Eplovim timom za testiranje. Ponekad će vam se njihovi zahtevi činiti besmislenim, ali morate biti spremni da sarađujete. Potrudite se da budete profesionalni i odgovorite na svaki njihov upit sa osmehom.

Zarada je zagarantovana, ali je vreme bitan faktor

Kada se vaša aplikacija pojavi na App Storeu, ne očekujte da ćete preko noći postati bogataši. Početnici su uglavnom u zabludi da će milioni korisnika skinuti njihovu aplikaciju čim postane dostupna. Međutim, realnost je da na App storeu postoji na hiljade aplikacija, pa je potrebno da prođe određeni vremenski period dok vaša aplikacija ne postane popularna i ne počne da vam donosi zaradu.

Promo 
foto: Promo

Učenje kako se prave aplikacije za iOS danas je lakše nego ikada ranije. Mnoštvo tutorijala, knjiga i proveren obrazovni program za razvoj aplikacija obezbediće vam sticanje upotrebljivih veština, pomoću kojih ćete lako pronaći posao developera. Nakon što naučite sve što vam je potrebno da biste počeli da kreirate aplikacije, više nećete morati da birinete za posao, jer je tražnja za stručnjacima iz ove oblasti iz godine u godinu sve veća. S druge strane, sa praktičnim znanjem uvek možete krenuti samostalno u realizaciju ideja i biti svoj gazda.