Veliki vaskršnji post počeo je danas, 15. marta, koji se smatra veoma strogim postom budući da se pola posta drži samo na vodi. Čak se prva tri dana, ako se pravilno pridržavamo tipika, ne bi trebalo ništa jesti. Isto tako, riba je dozvoljena u prvoj nedelji posta tek u svetu nedelju, dok se ostalim danima posti na vodi.
Ideja za posna jela, kao i ona na vodi je zaista mnogo, a mi vam predstavljao nedeljni jelovnik u danima kada postite na vodi.
Ponedeljak doručak: sendvič od kifle, pečene paprike, svežeg luka, peršuna i origana
ručak: biljna supa – kuvano povrće sa začinima i pečeni krompir
večera: salata od kuvanog povrća (kuvani kukuruz, sveži luk, paradajz, paprika i začini).
Utorak doručak: kačamak (kao prilog dodajte neko sveže ili kuvano povrće po želji)
ručak: beli pasulj na vodi (potrebni sastojci su beli pasulj, crni luk, šargarepa, suva paprika, brašno, aleva paprika i so)
večera: musli od ovsenih pahuljica sa voćem i sa sokom.
Sreda doručak: posna pita sa pečurkama na vodi
ručak: čorba od praziluka i posni rižoto sa komadićima soje na vodi
večera: posni rolat sa povrćem
Četvrtak doručak: hleb i mešana salata (pasulj i sveža paprika sa kiselim krastavčićima, lukom i soja sosom)
ručak: paradajz čorba sa posnom testeninom; boranija, ali bez uljane zaprške, zgusnuti umesto toga brašnom
večera: domaći džem ili med premazati na krišku hleba i kao prilog uz to popiti čaj
Petak doručak: salata od krompira i šargarepe na vodi
ručak: bukovača na vodi
večera: tortilja na vodi i uz nju turšija ili kiseli kupus ili pečena paprika
Subota doručak: manastirska pita na vodi
ručak: špageti sa kečapom i povrćem
večera: pašteta od povrća i hleb (za paštetu su vam potrebni od sastojaka krompir, šargarepa, paštrnak, crni luk, senf, beli luk, voda, so i začini po ukusu).
Nedelja doručak: knedle od krompira na vodi
ručak: grašak bez uljane zaprške, zgusnut brašnom
večera: tortice od blitve
Naravno, uvek možete dodati međubroke ukoliko želite tokom posta na vodi, na primer, za užinu uzimajte sveže ili suvo voće, takođe, tu su i brze poslastice kao što su voćni kompot, žito sa orasima ili sutlijaš na vodi.
A uz neka slana jela, za poboljšanje ukusa, preporučujemo vam dodatke u vidu semenki suncokreta, raznih začina, takođe i mleveni lan.
Kurir.rs/I.B.
BONUS VIDEO: