NEDELJNI JELOVNIK ZA NAJSTROŽI PRAVOSLAVNI POST: Evo kako možete da spremate hranu NA VODI po danima, a da je RAZNOVRSNA

Pritnscreen

Veliki vaskršnji post počeo je danas, 15. marta, koji se smatra veoma strogim postom budući da se pola posta drži samo na vodi. Čak se prva tri dana, ako se pravilno pridržavamo tipika, ne bi trebalo ništa jesti. Isto tako, riba je dozvoljena u prvoj nedelji posta tek u svetu nedelju, dok se ostalim danima posti na vodi.

Ideja za posna jela, kao i ona na vodi je zaista mnogo, a mi vam predstavljao nedeljni jelovnik u danima kada postite na vodi.

Ponedeljak doručak: sendvič od kifle, pečene paprike, svežeg luka, peršuna i origana

ručak: biljna supa – kuvano povrće sa začinima i pečeni krompir

večera: salata od kuvanog povrća (kuvani kukuruz, sveži luk, paradajz, paprika i začini).

Utorak doručak: kačamak (kao prilog dodajte neko sveže ili kuvano povrće po želji)

ručak: beli pasulj na vodi (potrebni sastojci su beli pasulj, crni luk, šargarepa, suva paprika, brašno, aleva paprika i so)

večera: musli od ovsenih pahuljica sa voćem i sa sokom.

Sreda doručak: posna pita sa pečurkama na vodi

ručak: čorba od praziluka i posni rižoto sa komadićima soje na vodi

večera: posni rolat sa povrćem

Četvrtak doručak: hleb i mešana salata (pasulj i sveža paprika sa kiselim krastavčićima, lukom i soja sosom)

ručak: paradajz čorba sa posnom testeninom; boranija, ali bez uljane zaprške, zgusnuti umesto toga brašnom

večera: domaći džem ili med premazati na krišku hleba i kao prilog uz to popiti čaj

Shutterstock 
foto: Shutterstock

Petak doručak: salata od krompira i šargarepe na vodi

ručak: bukovača na vodi

večera: tortilja na vodi i uz nju turšija ili kiseli kupus ili pečena paprika

Subota doručak: manastirska pita na vodi

ručak: špageti sa kečapom i povrćem

večera: pašteta od povrća i hleb (za paštetu su vam potrebni od sastojaka krompir, šargarepa, paštrnak, crni luk, senf, beli luk, voda, so i začini po ukusu).

Profimedia 
foto: Profimedia

Nedelja doručak: knedle od krompira na vodi

ručak: grašak bez uljane zaprške, zgusnut brašnom

večera: tortice od blitve

Printscreen/Bakina Kuhinja 
foto: Printscreen/Bakina kuhinja

Naravno, uvek možete dodati međubroke ukoliko želite tokom posta na vodi, na primer, za užinu uzimajte sveže ili suvo voće, takođe, tu su i brze poslastice kao što su voćni kompot, žito sa orasima ili sutlijaš na vodi.

A uz neka slana jela, za poboljšanje ukusa, preporučujemo vam dodatke u vidu semenki suncokreta, raznih začina, takođe i mleveni lan.

Profimedia 
foto: Profimedia

Kurir.rs/I.B.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

01:27
USPEO U SVETU, PA SE VRATIO U RODNO SELO DA PODIGNE CRKVU: Miljan je PONOS svoje porodice i CELE Srbije (KURIR TELEVIZIJA) Izvor: Kurir televizija