Decenijama se koristi kao prirodni lek, a u kombinaciji s jabukom i šargarepom obožavaće ga i stariji i deca
Cvekla je izrazito zdrava (i veoma jeftina), ali je zbog ukusa mnogi izbegavaju. Međutim, sok od ovog povrća napravljen u kombinaciji s jabukom, šargarepom i medom ne samo da je ukusan već je i izuzetno zdrav.
Donosimo vam osam razloga zbog kojih bi trebalo da ga što češće pijete:
1. Čisti creva i pomaže im da pravilno funkcionišu. 2. Čaša ovog soka dnevno snižava visok krvni pritisak. 3. Zahvaljujući karotenoidima koje sadrži, sok od cvekle je izrazito dobar i za zdravlje očiju. 4. Povećava nivo energije i tako pomaže telu da bolje reaguje na vežbanje. 5. Sadrži pigment betalain, koji ima antioksidantna i antiupalna svojstva. Zahvaljujući njemu, ovaj sok sprečava oštećenje ćelija i eliminiše slobodne radikale iz organizma. 6. Povećava nivo gvožđa u krvi. Pored toga, sadrži i antioksidanse koji pomažu u održavanju hemoglobina na normalnom nivou. Takođe, gvožđe, koje ovaj sok sadrži, poboljšava cirkulaciju. 7. Dokazano poboljšava imunitet. Kao rezultat, telo se brže i lakše bori protiv infekcija. 8. Zahvaljujući magnezijumu koji sadrži, sok od cvekle pomaže u ublažavanju stresa.
Najbolje je da ovaj sok ipak sami napravite i da izbegavate kupovne varijante. Recept je jednostavan: jabuku, šargarepu i cveklu oljuštite i narendajte na sitno. Ostavite sat vremena da odstoje u posudi i da puste sokove. Na čašu stavite cediljku, pa kašikom kroz nju procedite narendano voće i povrće. U dobijenu tečnost dodajte malo limuna i kašičicu meda. Količina soka zavisi od toga koliko je veliko voće i povrće i koliko je ono sočno. Od jedne jabuke, šargarepe i cvekle dobije se oko 2,5 dl soka.
Ukoliko volite gušću varijantu, tzv. smuti, sve sastojke dobro usitnite u blenderu i tečnost popijte bez ceđenja.
A ako imate sokovnik, namirnice samo stavite u njega, uključite ga i sačekajte da za nekoliko sekundi odradi posao. Živeli!
BONUS VIDEO:
Bonus video: