AKO SU VAM ORMARI PUNI STARE ODEĆE, NE BACAJTE NEGO DONIRAJTE: Više od 30 organizacija prima polovnu garderobu

Promo

BEOGRAD - Više od 30 organizacija u Srbiji trenutno se nalazi na internet Mapi organizacija i institucija koje primaju donacije korišćene odeće (https://greenfest.rs/mapa-doniranje-odece/), saopšteno je danas iz Centra za unapredjenje životne sredine.

Direktorka Centra za unapredjenje životne sredine Ivana Jovčić kazala je da je prošlogodišnje istraživanje pokazalo da u Srbiji postoji veliki potencijal za doniranje korišćene, a ispravne odeće, zbog čega je bilo potrebno da se proces unapredi i da se reši problem takvih donacija.

"Trenutno, oko 16 odsto građana donira korišćenu odeću, 16 odsto je čuva u ormanu, a 55 odsto poklanja garderobu. Mi smo želeli da unapredimo mogućnosti doniranja korišćene garderobe i ova mapa je jedan od načina", rekla je Jovčić, navedeno je u saopštenju.

Istakla je da će se nastaviti sa unošenjem novih lokacija kako bi proces doniranja bio što zastupljeniji u celoj Srbiji, a svi koji žele da se nadju na ovoj mapi mogu to uz pomoć kontakta sa stranice na kojoj se mapa nalazi.

"Mapa je izrađena zahvaljujući i građanima koji su nam preko društvenih mreža prosleđivali lokacije organizacija koje primaju odeću", rekle su Dunja Jovanović i Marija Radaković iz Udruženja za održive inicijative / F.fm podcast.

Shutterstock 
Ilustracijafoto: Shutterstock

Kako je objašnjeno, na mapi organizacija koje prihvataju donacije korišćene odeće, u par klikova može se doći do svih potrebnih informacija kada se neko odluči da donira odeću.

Precizirano je da građani jednostavno mogu da pogledaju gde se nalaze organizacije, kao i sve detalje koji su potrebni da bi se donacija sprovela brzo i efikasno – kontakt podaci, vrste odeće koju prihvataju, koji su termini za donošenje donacije, kako je moguće dostaviti odeću, kao i druge vrste donacija za kojima ove organizacije imaju potrebe, ali i molba da donirana odeća bude čista, da nije pocepana, ili isflekana.

"Umesto čuvanjem i posledičnim bacanjem korišćene odeće, ne samo da u sebi budimo brigu o drugima, već time doprinosimo i smanjenju stvaranja tekstilnog otpada, koji još uvek nije adekvatno regulisan u Srbiji", izjavio je programski direktor Centra za unapredjenje životne sredine Vladan Šćekić.

Mapa je izradjena u okviru projekta "Tekstilni otpad nije u modi" koji realizuju Centar za unapredjenje životne sredine i Udruženje za održive inicijative / F.fm podcast, uz finansijsku podršku Evropske unije.

(Kurir.rs/Beta)