Recept za najslađi kolač bez kojeg ne može da se zamislim trpeza u Bosni.
- 50ml vode
- 200ml mleka
- 100ml ulja
- Prstohvat soli
- kašičica šećera
- 300g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 4 veća jaja (ili 5 sitnijih)
Sirup:
- 800 g šećera
- 1 l vode
- 1 manji limun
Priprema:
Voda, mleko, ulje, prstohvat soli i kašičica šećera da provre. Brašno i prašak za pecivo pomešati i dodati u ključalu tečnost. Mešati dva minuta na isključenoj ringli i ostaviti da se prohladi.
Kada bude mlaka postepeno joj dodajemo jaja i mutimo mikserom dok se ne dobije glatka masa. Špricati tulumbe direktno u zagrejano, dublje ulje (oko 1 l vam je potrebno za prženje). Kada poprime smeđe-zlatnu boju vaditi na ubrus. Sirup za preliv spremamo tako što šećer razmutimo u vodi. Kada provri, kuvamo još 20 minuta na umerenoj vatri. Pred kraj dodamo limun isečen na kriške. Tajna je što mlake tulumbe prelijemo mlakim sirupom od šećera i limuna.
Stock
kurir.rs