Sad mu je sezona.
Iako je kukuruz veoma zdrava namirnica, često zaboravimo da ga uvrstimo u ishranu.
Ova biljka poreklom iz Amerike ima višestruko pozitivno dejstvo na naš organizam.
♦ Kuvani ili pečeni kukuruz mnogima je omiljena poslastica leti, ali ga možete pronaći i tokom drugih godišnjih doba, konzervisanog ili smrznutog.
♦ Kako u kukuruzu ima najviše skroba (73 odsto), on je odličan bezmasni izvor energije, pa je neizostavan deo ishrane vegetarijanaca, a sadrži i dosta proteina, vitamina E i B, provitamina A, vlakana, minerala (fosfora, kalijuma i magnezijuma), kao i šećera (glukoze, saharoze i fruktoze) pa dijabetičari treba umereno da ga konzumiraju.
♦ Kukuruz je i lekovit - pomaže u detoksikaciji i izlučivanju tečnosti, pa se preporučuje kod bolesti mokraćnih puteva, reume, srčanih bolesti i visokog pritiska. Dosta stručnjaka preporučuje ga i u prevenciji nekih karcinoma zbog visokog postotka vlakana i antioksidantnih svojstava (ovo posebno važi za kuvani kukuruz). U lekovite svrhe se, osim zrna, upotrebljava i sušena kukuruzna svila.
♦ Ukoliko tražite način za pripremanje kukuruza, potražite ga u receptima meksičkih, španskih i američkih kuhinja, gde je on nezaobilazni sastojak, ili napravite neko od domaćih jela od kukuruznog brašna, poput palente ili ga koristite kao dodatak salatama.
Kukuruz je odličan izvor energije
Objavljeno
14.08.2012. 23:47h
→ 01.08.2017. 0:00h
On je odličan bezmasni izvor energije, pa je neizostavan deo ishrane vegetarijanaca, a sadrži i dosta proteina