NAKON UPOZORENJA DA MU JE ŽIVOT U OPASNOSTI Navaljni prekinuo štrajk glađu!

EPA/BABUSHKINSKY DISTRICT COURT PRES

Zatvoreni ruski opozicionar Aleksej Navaljni prekinuo je štrajk glađu nakon lekarske pomoći i upozorenja lekara da bi nastavak štrajka bio opasan po njegov život.

EPA-EFE/YURI KOCHETKOV 
Protesti u znak podrške opozicionom liderufoto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

U objavi na Instagramu u petak popodne, 24. dana štrajka glađu, Navaljni je rekao da će i dalje tražiti posetu svog lekara zbog gubitka osećaja u nogama i rukama.

"Lekari, kojima potpuno verujem, juče su javnost obavestili o činjenici da smo postigli dovoljno i da mogu da prekinem štrajk glađu. Biću potpuno iskren, njihove reči da testovi pokazuju kako "za kratko vreme više neće biti nikoga koga bi mogli da leče" činile su mi se vrednima pažnje", objavio je tim opozicionara na Instagramu.

"Zahvaljujući ogromnoj podršci dobrih ljudi širom zemlje i širom sveta, postigli smo ogroman napredak", dodao je Navaljni u svojoj poruci.

Upozorenje lekara

Doktori su upozorili ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog da odmah prekine štrajk glađu inače bi u suprotnom mogao da umre!

U zajedničkom saopštenju grupe od pet doktora navodi se da Navaljni mora da počne da uzima hranu što pre. Oni su se oglasili nakon što su dobili rezultate medicinskih testova koji su izvršeni na Navaljnom 20. aprila.

EPA-EFE/YURI KOCHETKOV 
foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

"Ako se štrajk glađu nastavi čak i nekoliko sati moglo bi da dođe do nepopravljivih posledica. Navaljni mora da počne da uzima hranu kako bi sačuvao život i zdravlje", naveli su doktori, prenosi BBC.

Navaljni je štrajkovao 24 dana jer mu nisu pruženi zdravstveni pregledi kada se žalio na bolove u nozi i leđima. On je u ponedeljak prebačen u bolnicu posle naglog pogoršanja stanja, a doktori su ranije saopštili da mu preti otkazivanje bubrega i da ima visok nivo kalijuma u krvi. Zatvorske vlasti ranije su saopštile da je Navaljni u dobrom zdravstvenom stanju i da ima svu neophodnu medicinsku negu. U sredu su širom Rusije održani protesti u znak podrške Navaljnom. Protesti su održani bez dozvole pa je reagovala policija i uhapsila više od 1.700 osoba.

Podsećamo, Navaljni je u zatvoru od februara, nakon što je osuđen na dve i po godine robije zbog nepoštovanja odredbi o uslovnoj slobodi dok je bio na lečenju u Nemačkoj posle pokušaja trovanja nervnim agensom novičokom.

Kurir.rs/Jutarnji list