Ovaj somun se odlično slaže uz sveži sir i pavlaku, meze, ali i sve druge slane namaze. Od njega možete napraviti i odličan sendvič ili ga uviti kao punjenu tortilju.
Sastojci
900 gr brašna
300 ml toplog mleka
300 ml tople vode
20 gr soli
20 gr svežeg kvasca ili 10 gr suvog kvasca
maslinovo ulje
seckani peršun
Priprema
Pomešajte brašno i so pa dodajte kvasac, dobro razmrvljen. U to usipajte mleko i vodu pa zamesite meko testo. Prekrijte posudu krpom ili poklopcem i ostavite da naraste.
Nakon dizanja testo izvadite iz posude i stavite na radnu ploču koju ste posuli brašnom. Razdelite ga na osam delova pa od njih napravite kuglice. Svaku razmesite tako da ima nekih 20 cm.
Pecite svaki komad u tiganju sa obe strane dok se somun ne naduje i dobije zlatnu boju. Na kraju svaki somun premažite maslinovim uljem u koje ste umešali naseckani peršun.
(Kurir.rs/A.M.)
Bonus video: