Pijani šaran je idealan recept za Veliki petak.
Sastojci:
- šaran (1,5 do 2 kg)
- 200 gr posnog margarina
- 3 čena belog luka
- 1 glavica crnog luka
- čaša belog vina (oko 250 ml)
- 2 kašike prezle
- 2 lovorova lista
- peršun i ruzmarin
- kora jednog limuna
- so i biber
Priprema
Ulupajte margarin tako da bude penast, zatim dodajte, peršun, koru limuna, ruzmarin. Posolite i pobiberite. Sve zajedno izmešati dok se ne dobije glatka masa. Dodati iseckan crni luk i izgnječen beli luk. Ovom smesom namažite šarana spolja i iznutra.
U tepsiju usuti malo belog vina i ulja, a zatim staviti šarana da se peče na 180 stepeni oko 20 minuta. Nakon 20 minuta, izvaditi posudu iz rerne, posuti šarana prezlama i dodati lovorov list. Vratiti u rernu da se još peče. Šaran je gotov kad fino porumeni. Pečenog šarana je najbolje poslužiti toplog uz mlade krompiriće.
Printscreen/Youtube
Kurir.rs/Magazin Novosti/M.M.
BONUS VIDEO: